Συμμορία Ροκαμβόλ: Μια «εγκληματική» περιήγηση στη μεσοπολεμική Αθήνα
Η πρωτοφανής για την εποχή της υπόθεση της διαβόητης «σπείρας Χριστοφιλέα» ή «συμμορίας Ροκαμβόλ», εκτός από το εγκληματολογικό ενδιαφέρον της, παρέχει και μία ανάγλυφη εικόνα της Αθήνας και της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια του Μεσοπολέμου.
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και διαχρονικά δημοφιλής τόπος για τις βόλτες των κατοίκων της πρωτεύουσας, βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο μερικών από τα πλέον ταραγμένα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας.
Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ναρκισσιστές πολιτικούς
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει τρόπους να εμποδίζουν τους αδίστακτους ναρκισσιστές από το να καταλάβουν τη δημοκρατία τους. Τι θα μπορούσε να μάθει η σύγχρονη πολιτική από αυτούς;
Η πτώση του αρχαίου κίονα που «προκάλεσε» επιδημία χολέρας
Στα μέσα του 19ου αιώνα, η πτώση ενός κίονα από τον ναό του Ολυμπίου Διός, ένας «μακρινός» πόλεμος με άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα, μια επιδημία χολέρας και η αναβίωση παλιών δοξασιών, οριοθέτησαν μια «σκοτεινή» περίοδο στη νεότερη ιστορία της Αθήνας.
Τέσσερις φόνοι, δύο ταινίες και ένα διατηρητέο ιστορικό κτήριο της Αθήνας
Ο Βασίλης Λυμπέρης τον Ιανουάριο του 1972 έκαψε τη γυναίκα, την πεθερά και τα παιδιά του και πέρασε στην ιστορία ως ο τελευταίος εκτελεσμένος θανατοποινίτης στην Ελλάδα. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πώς η ιστορία του συνδέεται με ένα διατηρητέο ιστορικό κτήριο στην Αθήνα και δύο κινηματογραφικές ταινίες.
Έγκλημα στο Κολωνάκι: Τέσσερα βιβλία για την «υπόθεση Νάσιουτζικ»
Η δολοφονία του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου στο Κολωνάκι το 1984, απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ για περισσότερο από μία δεκαετία, καθώς εξελίχθηκε σε ποινικό και δικαστικό θρίλερ με ισχυρές κοινωνικοπολιτικές συμπαραδηλώσεις. Το inside story θυμάται τέσσερα «ξεχασμένα» βιβλία που συνδέονται με την πολύκροτη υπόθεση.
Ένα παιδί που επέζησε του Ολοκαυτώματος χάρη στην καλοσύνη των ξένων
Ο καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας Αντώνης Μόλχο έζησε ασύλληπτες περιπέτειες ως παιδί την περίοδο της Κατοχής και επιβίωσε εξαιτίας των απλών, καλών ανθρώπων που βρέθηκαν στον δρόμο του.
Λεωφόρος Συγγρού: Οι σφαίρες στον βασιλιά, ο Άγιος Σώστης και η «πρόοδος πολυτελείας» που σκοτώνει
Από την κατασκευή της στο «γύρισμα» του 19ου προς τον 20ό αιώνα, η λεωφόρος Συγγρού –το πρώτο οδικό «άνοιγμα» της Αθήνας προς τη θάλασσα– συνδέθηκε με πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που επέδρασαν σημαντικά στον ελληνικό λαό και σημάδεψαν την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή.