Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1973.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1973.

Πριν 50 χρόνια: Το «μικρό Πολυτεχνείο» των Ιωαννίνων

Στα Ιωάννινα της δεκαετίας του ’70, το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο έμελλε να γράψει τις δικές του σελίδες στους αγώνες αντίστασης στη χούντα – παράλληλα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1973.

Οι μέρες αντίστασης της κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη χούντα έμειναν γνωστές ως «μικρό Πολυτεχνείο». Είναι ένα συμβολικό όνομα, που αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη της πόλης. 

Η 17η Νοεμβρίου 1973 στα Γιάννενα «μύριζε μπαρούτι» από χρόνια πριν. Το νεοσύστατο πανεπιστήμιο, που δεν είχε ακόμα συμπληρώσει δέκα χρόνια ύπαρξης το 1973 και είχε μόλις τρία τμήματα, τη Φιλοσοφική, το Φυσικό και το Μαθηματικό, συγκέντρωνε φοιτητές και φοιτήτριες που δεν φοβούνταν να πάνε ακόμα και φυλακή, προκειμένου να τα βάλουν με τη χούντα των συνταγματαρχών, καθώς και καθηγητές που ήταν ήδη θύματα διώξεων για τις δημοκρατικές τους πεποιθήσεις και παρεμβάσεις.

Τα Γιάννενα είναι γεμάτα με ονόματα που κουβαλάνε αυτήν την ιστορία: Σόφης, Βουτσινά, Γιαραλή, Παπαϊωάννου, Παπαθωμόπουλος, Ράπτης, Κακριδής, Μαρωνίτης, Κατσουλίδης, αλλά και οι ζώντες: Σκαμνέλου, Ευθυμίου, αδερφοί Νούτσου, Βαμβέτσος, Παπαχρήστος και άλλοι, και άλλες.

Η χούντα εγκαθιδρύεται

Ήδη από το ξέσπασμα της χούντας, ο δήμαρχος της πόλης Αλέκος Σόφης συνελήφθη και τον φόρτωσαν κλωτσηδόν σε ένα James, κάτω από τα γραφεία της ΕΔΑ, στο κέντρο της πόλης. Ο Σόφης –δικηγόρος στο επάγγελμα, πέθανε το 2020– στις 21 Απριλίου του 1967

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη