Όταν το κράτος θυσιάζει τα βουνά που λέει ότι προστατεύει
Στο όρος Μπούρινος, στην Κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, που θα είχε σίγουρα εμπνεύσει τον Τόλκιν, συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής. Εκεί δεν έπρεπε να μπουν ανεμογεννήτριες – όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά η ειδική μελέτη που παρήγγειλε το κράτος. Κι όμως το ίδιο βρήκε τρόπο να δώσει την άδεια.
Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προστατεύεται, όπως φαίνεται, από μια ιδιότυπη ασυλία σε σχέση με τις πυρκαγιές. Ίσως όχι για πολύ ακόμα.
Τις ημέρες της πυρκαγιάς στην Αττική κυκλοφόρησε ευρέως η είδηση για την πολυήμερη φωτιά στο βουνό Όρβηλος των Σερρών, συνοδευόμενη από καταγγελίες για αδιαφορία του κράτους. Ήταν όμως πράγματι έτσι; Αναζητήσαμε τις απαντήσεις.
Τι να περιμένουμε σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη – και της Ελλάδας
Με το τέλος του El Niño και την αναμενόμενη έναρξη του αντίστροφου φαινομένου La Niña, θα φανεί αν θα υπάρξει άμβλυνση της αδυσώπητης τάσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του τελευταίου δωδεκάμηνου, που έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Για την χώρα μας, πάντως, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα αφόρητα καλοκαίρια θα είναι η νέα κανονικότητα.
Υπάρχουν λύσεις για τα σκουπίδια και δεν είναι η καύση
Πρόσφατη μελέτη της WWF προτείνει ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την καύση, την οποία προωθεί η Ελλάδα σε πείσμα των υποδείξεων της ΕΕ.
Μπορούν να συνάδουν ο τουρισμός πολυτελείας με την οικονομία στο νερό, μια από τις παραδοσιακές αξίες της ζωής στις Κυκλάδες; Και ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου Σίφνου για τη διαχείριση του νερού στο νησί, μετά την ανακήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης; Το β’ μέρος της έρευνας των Βιώσιμων Κυκλάδων για την ιδιότυπη υδατική κρίση στη Σίφνο.
Λειψυδρία στη Σίφνο: Η αβάσταχτη ομαλότητα του κατεπείγοντος
Πριν από έναν μήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τη Σίφνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έλλειψης νερού. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό για ένα Κυκλαδονήσι στη μέση της σεζόν; Bρεθήκαμε στο πεδίο για να καταγράψουμε τις συνέπειες – που ήταν μάλλον ανεπαίσθητες.
Η προβλεπόμενη προστατευόμενη περιοχή στο Νότιο Αιγαίο που ανακοινώθηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς προς το παρόν δεν περιλαμβάνει καθόλου θαλάσσιες εκτάσεις, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο για εφαρμογή της Συμφωνίας για την Ανοιχτή Θάλασσα στα διεθνή ύδατα που περιλαμβάνει.