Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
18'
Κείμενο:
Βαρδάρης/Αξιός
Το σημείο όπου ενώνεται ο Αξιός με το ρέμα Βαρδαρόβασης, έξω από τη Χαλάστρα. [ΕΛΚΕΘΕ]

Αξιός/Βαρδάρης: Ένα κοινό ποτάμι σε κίνδυνο

Η Βόρεια Μακεδονία τον μολύνει ανεξέλεγκτα χωρίς να κάνει μετρήσεις για την ποιότητα του νερού του. Στην Ελλάδα, αν και τα χημικά βρίσκονται εντός των ορίων της ΕΕ, η περιβαλλοντική κατάστασή του είναι από μέτρια έως κακή. Μία διασυνοριακή έρευνα του inside story και του Investigative Reporting Lab, με πολλές αποκαλύψεις για ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια των Βαλκανίων.
Το σημείο όπου ενώνεται ο Αξιός με το ρέμα Βαρδαρόβασης, έξω από τη Χαλάστρα. [ΕΛΚΕΘΕ]

Δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να πουν ότι γεννήθηκαν σε ένα ποτάμι. Η μητέρα του Νίκολα Στογιανόφσκι, Πέτρα, κατάφερε ακριβώς αυτό – γέννησε τον γιο της στον ποταμό Βαρδάρη, ενώ δούλευε στον κήπο. Στις αρχές του 20ού αιώνα, για πολλούς κατοίκους της πόλης των Σκοπίων που ζούσαν στα κατάντη του ποταμού Βαρδάρη, ήταν ακόμη συνηθισμένο να καλλιεργούν τους δικούς τους κήπους και οπωρώνες στις όχθες του ποταμού, και συχνά στα μικρά νησιά του ίδιου του ποταμού. Το απόγευμα της 17ης Μαΐου 1937, ενώ βοηθούσε στον κήπο, η μητέρα του Νίκολα ένιωσε συσπάσεις. «Σε λιγότερα από 10 λεπτά, ενώ η μητέρα μου ήταν ξαπλωμένη στα ρηχά νερά του ποταμού, γεννήθηκα, γρήγορα και ομαλά», λέει ο 87χρονος Στογιανόφσκι. Ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν πολλές χαρούμενες αναμνήσεις συνδεδεμένες με αυτό το ποτάμι. Μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι που μεγάλωσε ο πατέρας του, δίπλα στο ποτάμι. Ψάρευαν και εκεί.

Η έρευνά με μια ματιά

Ο ποταμός Βαρδάρης/Αξιός έχει μήκος 388 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 76 βρίσκονται στην Ελλάδα. Καθώς είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Βόρειας Μακεδονίας και ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτόν για πόσιμο και αρδευτικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη