Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
stiloi.jpeg
Οι στύλοι περίπου το 1880.

Η πτώση του αρχαίου κίονα που «προκάλεσε» επιδημία χολέρας

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η πτώση ενός κίονα από τον ναό του Ολυμπίου Διός, ένας «μακρινός» πόλεμος με άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα, μια επιδημία χολέρας και η αναβίωση παλιών δοξασιών, οριοθέτησαν μια «σκοτεινή» περίοδο στη νεότερη ιστορία της Αθήνας.
Οι στύλοι περίπου το 1880.

Ο ναός του Ολυμπίου Διός –οι γνωστοί Στύλοι του Ολυμπίου Διός– αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα και σίγουρα χαρακτηριστικότερα μνημεία της Αθήνας. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον Πεισίστρατο, αλλά παρέμεινε ημιτελής για σχεδόν οκτώ αιώνες. Τελικά, την ανέγερσή του ολοκλήρωσε ο, λάτρης της Αθήνας, ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός το 125-130 μ.Χ., ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 132 μ.Χ. με την παρουσία του ίδιου. Επρόκειτο για έναν μνημειώδη ναό, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 104 κίονες κορινθιακού ρυθμού, με διαστάσεις 96 Χ 40 μέτρα και ύψος που υπερέβαινε τα 17 μέτρα.

Μετά την τουρκοκρατία και την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους, στέκονταν μόνο οι 16 κίονες, αφού στους αιώνες που μεσολάβησαν ο ναός είχε υποστεί πολλές φυσικές καταστροφές (από σεισμούς κ.ά.) ή ανθρωπογενείς φθορές.

Θυελλώδεις άνεμοι ρίχνουν τον κίονα

Το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου 1852 (με το παλιό ημερολόγιο) η Αττική επλήγη από σφοδρότατους νοτιοανατολικούς ανέμους («λαίλαψ», σύμφωνα με την ορολογία της εποχής), που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην Αθήνα, τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη