Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
ceparthenon000_9bd3fl.jpg
Η ανατολική πλευρά του Παρθενώνα. [Aris Messinis/AFP]

Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ναρκισσιστές πολιτικούς

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει τρόπους να εμποδίζουν τους αδίστακτους ναρκισσιστές από το να καταλάβουν τη δημοκρατία τους. Τι θα μπορούσε να μάθει η σύγχρονη πολιτική από αυτούς;
Η ανατολική πλευρά του Παρθενώνα. [Aris Messinis/AFP]

Η αρχαία Ελλάδα ήταν από πολλές απόψεις μια βίαιη κοινωνία. Βρισκόταν σχεδόν διαρκώς σε πόλεμο, η δουλεία ήταν ρουτίνα και οι γυναίκες είχαν χαμηλή θέση στην κοινωνία.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική έννοια κατά την οποία οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πιο προηγμένοι από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες: τα εξελιγμένα πολιτικά τους συστήματα. Οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας ανέπτυξαν ένα πολιτικό σύστημα που ήταν πιο γνήσια δημοκρατικό από αυτά του σημερινού Ηνωμένου Βασιλείου ή των ΗΠΑ.

Η σύγχρονη αντίληψή μας για τη δημοκρατία είναι στην πραγματικότητα μια υποβάθμιση της αρχικής ελληνικής έννοιας και έχει ελάχιστα κοινά με αυτήν. Η σύγχρονη δημοκρατία είναι απλώς αντιπροσωπευτική, που σημαίνει ότι εκλέγουμε αξιωματούχους για να λαμβάνουν αποφάσεις εκ μέρους μας, οι οποίοι γίνονται μέλη νομοθετικών οργάνων όπως το βρετανικό κοινοβούλιο ή το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι αρχαίοι Έλληνες εφάρμοζαν την άμεση δημοκρατία. Στην κυριολεξία ήταν η «εξουσία του λαού». Και λάμβαναν ειδικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αδίστακτοι, ναρκισσιστές άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στην πολιτική.

Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα δείχνουν ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από τους Αθηναίους. Αναμφισβήτητα, ένα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη