Η ισχύουσα νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού στερεί από μερίδα ασθενών τη θεραπεία για σοβαρές λοιμώδεις ασθένειες όπως το HIV και τη φυματίωση, αυξάνοντας έτσι τη μεταδοτικότητά τους.
«Στην Ελλάδα οι φυματικοί ασθενείς είναι τριπλάσιοι από τους δηλωμένους»
Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, μετά την Covid. Τα νέα για την ανάπτυξη ενός φθηνού εμβολίου για ενήλικες και εφήβους γεννούν ελπίδες και στην Ελλάδα, καθώς όσο κι αν θεωρείται η αρρώστια των φτωχών χωρών, με την πανδημία έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν εθνικοί φραγμοί στα λοιμώδη νοσήματα.
Τι συμβαίνει όταν καίγονται δίπλα μας σκουπίδια και πλαστικά;
Η μεγάλη διάρκεια έκθεσης των ανθρώπων σε τοξικά νέφη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη επιβαρυμένη. Όμως το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το θέμα.
Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος για την τέχνη
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος για να δημιουργεί και να απολαμβάνει έργα τέχνης. Η Σούζαν Μάγκσαμεν, ιδρύτρια του International Arts + Mind Lab του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μας εξηγεί γιατί η καλλιτεχνική διαδικασία είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχική υγεία.
Μπορεί η ποδηλασία να βοηθήσει στο πένθος και την κατάθλιψη;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα, 3 Ιουνίου, διαβάζουμε μία έρευνα για την ευεργετική επίδραση του δικύκλου στις δύσκολες προσωπικές στιγμές.
Με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει από τις 5 έως τις 7 Μαΐου η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας με θέμα τη σχέση του «ονειρεύεσθαι» με το «πράττειν», μιλά στο inside story o εμβληματικός βραζιλιάνος ψυχαναλυτής, γιατρός και συγγραφέας Ρούσβελτ Κασόρλα.
Ο εαυτός στην άνοια δεν χάνεται και μπορεί να προσεγγιστεί με φροντίδα
Αντί να προσπαθούμε να φέρουμε τους ασθενείς με άνοια στο παρόν, πρέπει να μάθουμε να επισκεπτόμαστε το παρελθόν –που είναι το παρόν τους– για να τους κατανοήσουμε και να τους φροντίσουμε σωστά.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αυτοπροσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλες – μπορεί η έρευνα να το εξηγήσει;
Θα μπορούσε η αυξημένη ενσυναίσθηση των γυναικών, ειδικά απέναντι σε άλλες γυναίκες, να εξηγήσει το γεγονός ότι έχουν πιο συχνά αμφιφυλόφιλες σωματικές αντιδράσεις από ό,τι οι άντρες;