Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
[Ethan Sykes/Unsplash]
[Ethan Sykes/Unsplash]

Πέντε τρόποι για να κλείσετε τον «κύκλο του στρες» και να αποφύγετε την εξουθένωση ή την κατάθλιψη

Υπάρχουν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μυαλό σας να μην μείνει κολλημένο στον μηχανισμό «μάχης ή φυγής», που οδηγεί σε χρόνιο στρες.
[Ethan Sykes/Unsplash]

Μπορείτε να θυμηθείτε μια φορά που αισθανόσασταν αγχωμένοι πριν από ένα μεγάλο γεγονός της ζωής σας και μετά νιώσατε σαν να σας έφυγε ένα βάρος; Αυτή η διαδικασία –η αύξηση της αντίδρασης στο στρες και στη συνέχεια η αίσθηση ότι αυτή καταλαγιάζει ξανά– δείχνει την ολοκλήρωση του «κύκλου του στρες».

Κάποιο άγχος στην καθημερινή ζωή είναι αναπόφευκτο. Αλλά το να παραμένετε στρεσαρισμένοι είναι ανθυγιεινό. Το χρόνιο στρες αυξάνει τις χρόνιες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση ή κατάθλιψη.

Η άσκηση, οι γνωστικές, δημιουργικές, κοινωνικές και αυτοκαταπραϋντικές δραστηριότητες μας βοηθούν να επεξεργαζόμαστε το στρες με πιο υγιείς τρόπους και να «κλείνουμε τον κύκλο του».

Ποιος είναι ο «κύκλος του στρες»;

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές αναφέρονται στην «αντίδραση του στρες» συχνά δίνοντας έμφαση στις λεγόμενες «αντιδράσεις μάχης ή φυγής» (fight-or-flight). Η φράση «κύκλος του στρες» έγινε δημοφιλής από ειδικούς της αυτοβοήθειας, αλλά έχει επιστημονική βάση.

Ο κύκλος του στρες είναι η αντίδραση του σώματός μας σε ένα στρεσογόνο γεγονός, είτε αυτό είναι πραγματικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη