Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Tags:
insomnia

Πώς τα χρόνια προβλήματα ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Γιορκ ερεύνησε κατά πόσον η στέρηση ύπνου διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καταστέλλει τις ενοχλητικές αναμνήσεις και τις βασανιστικές σκέψεις – τα κλασικά συμπτώματα των ψυχιατρικών διαταραχών.

 

Συχνά ξαγρυπνώ μέχρι τις τρεις ή τέσσερις το πρωί, προτού αποκοιμηθώ για λίγες ώρες. Τότε έρχεται το φοβερό ξυπνητήρι. Το μυαλό και το σώμα μου είναι συνεχώς εξαντλημένα – έχω πάντα έναν κόμπο άγχους στο στήθος, που εξαλείφει κάθε ελπίδα για έναν καλό ύπνο.

Ο Σάιμον* είναι νοσηλευτής ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), ο οποίος, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάσχει από αϋπνία: μια συνεχή δυσκολία στην έναρξη και τη διατήρηση του ύπνου. Η δουλειά του είναι να υποστηρίζει την ανάρρωση των ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, αλλά τα δικά του προβλήματα ύπνου είχαν βαθύτατα αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.

Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε άσχημα κατά καιρούς, αλλά συνήθως μπορούμε να επανέλθουμε μέσα σε ένα ή δύο βράδια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία, αντίθετα, έχουν προβλήματα ύπνου που διαρκούν για μήνες ή χρόνια κάθε φορά, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία και την ευεξία τους.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων θα αντιμετωπίσει αϋπνία κάποια στιγμή στη ζωή του, με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να πλήττονται συχνότερα. Σχεδόν το 40% των πασχόντων δεν καταφέρνουν να αναρρώσουν μέσα σε πέντε χρόνια. Τα άτομα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη