Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
male sperm

Γιατί δεν υπάρχουν αντισυλληπτικά για άντρες;

Πάνω από 60 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του αντισυλληπτικού χαπιού για γυναίκες, ένας άντρας εξακολουθεί να έχει μόνο δύο επιλογές αντισύλληψης: τα προφυλακτικά και τη –μόνιμη– βαζεκτομή. Γιατί δεν υπάρχουν ακόμα αντισυλληπτικά για άντρες και πόσο μακριά βρισκόμαστε από την αναπαραγωγική ισότητα;

Φανταστείτε ένας άντρας να μπορούσε να πάρει ένα χάπι, να κάνει μια ένεση ή να χρησιμοποιήσει ένα τζελ, το οποίο θα τον καθιστούσε προσωρινά μη γόνιμο και του οποίου η δράση θα ήταν πλήρως αναστρέψιμη μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα: η αλλαγή στο τοπίο της αντισύλληψης θα ήταν ίσως ριζική. Η εμπορική κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού για γυναίκες το 1960 αποτέλεσε τομή για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και ελευθερία των γυναικών, αν και στην αρχή επιτρεπόταν η χρήση του μόνο σε παντρεμένες γυναίκες. Από τότε έχουν περάσει 64 χρόνια, στα οποία έχει υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στη γυναικεία αντισύλληψη, αλλά μηδενική πρόοδος στη δημιουργία εναλλακτικών μορφών αντισύλληψης για άντρες.

Για μια γυναίκα σήμερα είναι διαθέσιμη μια μεγάλη γκάμα μεθόδων αντισύλληψης: από διάφορες παραλλαγές του παραδοσιακού ορμονικού αντισυλληπτικού χαπιού, όπως είναι τα εμφυτεύματα, οι ενέσεις και οι κολπικοί δακτύλιοι, μέχρι τις σπερματοκτόνες ουσίες, το σπιράλ με ή χωρίς ορμόνες και τις πιο μόνιμες λύσεις, όπως την απολίνωση σαλπίγγων. 

Image
αντισύλληψη
Μέθοδοι γυναικείας αντισύλληψης (από πάνω, με τη φορά του ρολογιού): σπιράλ, ενέσεις, τραχηλικό κάλυμμα και διάφραγμα, σπερμοκτόνα, κολπικός δακτύλιος, χάπι της επόμενης μέρας, εμφύτευμα, αντισυλληπτικά, προφυλακτικά, αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο.

Το πλεονέκτημα της μεγάλης ποικιλίας επιλογών είναι πως κάθε γυναίκα μπορεί να διαλέξει τη μέθοδο που ταιριάζει στον οργανισμό της και τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη