Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Tags:
dry eye screentime

Ο χρόνος στην οθόνη μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια σας: πώς να το αποφύγετε

Η επικράτηση των οθονών στην κοινωνία μας σημαίνει ότι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι κοινά. Εάν την αντιμετωπίσουμε λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα, δεν χρειάζεται να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας.

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα αφού περάσουν πολλές ημέρες μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμένα μάτια ή με φαγούρα και αίσθηση ξηρότητας ή άμμου στην επιφάνεια του ματιού.

Αυτά είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια της ξηροφθαλμίας, η οποία προσβάλλει από 5% έως 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και άλλους παράγοντες. Η πάθηση αυτή μπορεί να προέρχεται από πολλαπλές αιτίες, αλλά ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο. Η χρήση οθόνης –και η υπερβολική χρήση– είναι ένας από τους κύριους παράγοντες.

Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο όταν κοιτάμε υπολογιστές, τηλέφωνα και τάμπλετ, και όταν το κάνουμε, ο βλεφαρισμός μας είναι συχνά ελλιπής, πράγμα που σημαίνει ότι το μάτι δεν κλείνει πλήρως. Οι οθόνες αποτελούν επίσης πηγή προβαλλόμενου φωτός, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του ματιού και αυξάνει την εξάτμιση των δακρύων.

Στο Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela, στην Ισπανία, πραγματοποιήσαμε μια μελέτη σε φοιτητές πανεπιστημίου που έλαβαν υβριδική διδασκαλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID: το 50% των μαθημάτων τους γινόταν δια ζώσης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη