ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το «Μαύρο Σάββατο», όταν 9.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης υπέστησαν εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ενώ κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Πλατεία Ελευθερίας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίαζε να δημιουργήσει εκεί ένα πάρκο μνήμης, όμως όλα πλέον δείχνουν ότι θα παραμείνει χώρος στάθμευσης μέχρι… νεωτέρας. 
Δευτέρα 10/01/2022

Επί 22 συναπτά έτη η Θεσσαλονίκη συζητά αν πρέπει να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Ο τελευταίος εμφύλιος, που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα, τα έχει όλα: πολιτικές προεκτάσεις, προσωπικές πικρίες, τοπικούς και ευρύτερους ανταγωνισμούς.
Σάββατο 16/01/2021

Στις 6 Νοεμβρίου 2020 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για μιαν υπόθεση που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης: Θα μείνουν ή θα φύγουν προσωρινά τα αρχαία του σταθμού μετρό Βενιζέλου; Οι Θεσσαλονικείς έχουν ήδη αγανακτήσει περιμένοντας το μετρό από το 2006. Τι τέλος θα έχει αυτή η ιστορία;
Δευτέρα 02/11/2020

Είναι οι πιο χιλιοτραγουδισμένες φυλακές στην Ελλάδα. Κολαστήριο για ποινικούς και πολιτικούς κρατουμένους, το «Γεντί Κουλέ» έκλεισε με επεισοδιακό τρόπο μόλις το 1989. Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία του, μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εκεί ως κρατούμενοι, εργαζόμενοι ή περίοικοι.
Τρίτη 06/10/2020

Ένας εμπρησμός συνοικισμού πυροπαθών, αμέτρητα fake news, το αθλητικό σωματείο Μακαμπή, το Μακεδονικό, πρόσφυγες που από θύματα έγιναν θύτες και μια εθνικιστική οργάνωση είναι κάποια από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του αντισημιτικού πογκρόμ, που συνέβη στις 29 Ιουνίου 1931 στη Θεσσαλονίκη.
Δευτέρα 29/06/2020

Χτυπημένες από τη λαθρεπιβίβαση, οικονομικές ζημίες και παροπλισμένο στόλο, οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης παραμένουν σε κάκιστο επίπεδο και με αυτήν την κυβέρνηση. Το υπουργείο Μεταφορών προωθεί τρεις διαφορετικές λύσεις, καθεμιά με τις δικές της προκλήσεις, ελπίζοντας να προλάβει τον χρόνο και πιθανές ενστάσεις των εργαζομένων.
Πέμπτη 06/02/2020