![Θεσσαλονίκη. [Αλέξανδρος Αβραμίδης]](/sites/default/files/styles/image_main_xs/public/2025-06/posscethessalonikh-poli-24.jpg?itok=W0ISkJfx)
Γιατί αναπνέουν ακόμα βρόμικο αέρα Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα
Τα Ιωάννινα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με την πιο ρυπασμένη ατμόσφαιρα σε μικροσωματίδια PM2,5, που παίρνουν τη μορφή της αιθαλομίχλης, ενώ για τη διαχρονική ρύπανση της Θεσσαλονίκης με PM10 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.
Σήμερα, και ενώ έχουν προηγηθεί δύο μελέτες, κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν για τη Θεσσαλονίκη δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και η έκθεση των κατοίκων της πόλης στις βλαβερές επιπτώσεις της ρύπανσης, ενώ η χώρα μας παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στον κίνδυνο νέας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Και στις δύο πόλεις, ο ένοχος είναι κυρίως η καύση βιομάζας (ξύλων και πέλετ).
![Θεσσαλονίκη: Η θέα από τα κάστρα. [Αλέξανδρος Αβραμίδης]](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/2025-06/theaapokastra.jpeg?itok=55ppqFj5)
Το ρεπορτάζ που ακολουθεί αποτελεί μέρος της έρευνας «Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Η ιστορία δύο πόλεων», που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD- incubator for Media Education and Development.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Διαφορετικά όρια
Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι αυστηρότερες από αυτές της ΕΕ