Παρασύρσεις πεζών: η οδυνηρή «κανονικότητα» των ελληνικών πόλεων

Οι παρασύρσεις πεζών είναι μία διαχρονική και ντροπιαστική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Συντηρείται από τον σχεδιασμό των πόλεων, την πολιτική απρονοησία και τον αντικοινωνικό τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται πολλοί το δικαίωμα στην οδήγηση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'
Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 6χρονο κοριτσάκι, τραυματίζοντας ένα ακόμα, στη Νίκαια στις 8 Ιουλίου 2021. [Βασίλης Ρεμπαπής/Eurokinissi]

Η θέα κάθε λογής εμποδίων πάνω στα πεζοδρόμια. Τα μουγκρίσματα των κινητήρων έξω από το παράθυρο. Οι ενοχλητικές εξατμίσεις από τα μηχανάκια που μας ακολουθούν ενώ περπατάμε στο πεζοδρόμιο. Μα κυρίως οι καθημερινές αναφορές στα ΜΜΕ, που πλέον αποσπούν μόνο ένα βιαστικό βλέμμα και ένα στιγμιαίο μούδιασμα – αν ανήκουμε στους τυχερούς, σε αυτούς που δεν «τους βρήκε το κακό».

Σε αυτό το άρθρο καταπιαστήκαμε με την πιο κοινή αλλά και πιο αόρατη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου: τους πεζούς. Η τραγική κατάληξη της 21χρονης Έμμας στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν παρά μία ακόμα αφορμή από τις πολλές για να ανοίξουμε το θέμα, θεωρώντας ότι πρέπει να συζητηθεί περισσότερο.

Πρώτα μερικά στατιστικά

Εξετάζοντας σε βάθος χρόνου τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, αρχικά παρατηρεί κανείς μία θετική εξέλιξη: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα, ο αριθμός τόσο των ατυχημάτων με παθόντες πεζούς όσο των και των νεκρών πεζών βαίνει μειούμενος. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 και εξής, οι πεζοί-θύματα τροχαίων ατυχημάτων βρίσκονται σταθερά κάτω από τους διακόσιους.

Οι «ευάλωτοι οδικοί χρήστες»

Οι πεζοί συμπεριλαμβάνονται στους λεγόμενους «ευάλωτους οδικούς χρήστες». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι χαρακτηρίζονται όσοι κάνουν χρήση του οδικού δικτύου χωρίς μηχανικά μέσα, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, καθώς και οι μοτοσυκλετιστές και οι άνθρωποι με αναπηρίες ή μειωμένη κινητικότητα και αίσθηση προσανατολισμού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.