Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
cedeth4538356.jpg
Ο πύργος του ΟΤΕ, ιδιοκτησίας ΔΕΘ-HELEXPO. [Φανή Τρυψάνη/Eurokinissi]

Εμφύλιος στο παρά πέντε για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Επί 22 συναπτά έτη η Θεσσαλονίκη συζητά αν πρέπει να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Ο τελευταίος εμφύλιος, που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα, τα έχει όλα: πολιτικές προεκτάσεις, προσωπικές πικρίες, τοπικούς και ευρύτερους ανταγωνισμούς.
Ο πύργος του ΟΤΕ, ιδιοκτησίας ΔΕΘ-HELEXPO. [Φανή Τρυψάνη/Eurokinissi]

Στο παρά πέντε της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ, και ενώ είναι σε εξέλιξη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού χώρου, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας επτά δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως (και αυτό δεν είναι απλά μια λεπτομέρεια) και με κοινή τους δήλωση επανέφεραν το ζήτημα της μεταφοράς της ΔΕΘ εκτός κέντρου, στη Σίνδο. Αυτό ήταν αρκετό για αναστατωθεί όλο το πολιτικό προσωπικό της πόλης και να ξεσπάσει νέος «εμφύλιος», με διάφορες πολιτικές προεκτάσεις («καραμανλικά» στελέχη της ΝΔ που αναζητούν δικαίωση, πικρίες μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, ανταγωνισμοί μεταξύ κέντρου και περιφέρειας κ.λπ.).

Οι επτά της Δυτικής Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν –και με το δίκιο τους– ότι η περιοχή τους έχει αφεθεί στην υπανάπτυξη και μόνο ρυπογόνες δραστηριότητες εγκαθίστανται εκεί. Θυμίζουν ότι υπήρχε συναίνεση και πολιτική απόφαση για μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο (που ανατράπηκε από την απόφαση του διορισμένου ΔΣ της ΔΕΘ), κι ότι το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για μια τόσο μεγάλη επένδυση μπορεί να ίσχυε τα χρόνια της κρίσης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη