ΚΟΥΡΔΙΚΟ

Στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο κόσμος ζει ανάμεσα στον φόβο, την απελπισία και την έλλειψη πίστης στην πολιτική.
Τετάρτη 30/10/2019

Το αίσθημα μιας ιστορικής και τραυματικής μοναξιάς κυριαρχεί όχι μόνο ανάμεσα στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και στην Τουρκία, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη.
Τρίτη 22/10/2019

Ο Ευάγγελος Αρεταίος ταξίδεψε στο Βόρειο Ιράκ και συνάντησε τη λογαχό Σαϊμά Φαρχάν των Kούρδων μαχητών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.
Τρίτη 23/07/2019

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με tweet πως η αμερικανική αποστολή στη Συρία ολοκληρώθηκε. Η απόφασή του θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόσυρση περίπου 2.000 στρατιωτών από την χώρα, τερματίζοντας την επιτόπια στρατηγική των ΗΠΑ ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για τις συνέπειες.
Παρασκευή 04/01/2019

Στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και κοντά σε εκείνα με την Αρμενία, το Ντοού-Μπεγιαζίτ είναι γνωστό ως συγκοινωνιακός κόμβος. Το κατοικούν Κούρδοι και σε ένα πέρασμα το 2012 διαπίστωσα πως ζει κυρίως από το λαθρεμπόριο, ιδίως των ναρκωτικών, και την πορνεία. Γεμάτη άνδρες του ΡΚΚ και καταδότες της ασφάλειας, η πιο τρομακτική πόλη που γνώρισα συνοψίζει όλα τα κακά της κουρδικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους.
Παρασκευή 03/08/2018

Τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Έρντογαν επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα Τουρκία, απομακρυσμένη από τις αρχές του κεμαλισμού και ασπαζόμενη το «νεο-οθωμανικό» όραμα του πολιτικού Ισλάμ. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει και τη Συρία. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι έχει υπολογίσει το κόστος.
Σάββατο 03/02/2018