Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
25'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
untitled-1.jpg

Ντοού-Μπεγιαζίτ: η πιο τρομακτική πόλη που γνώρισα

Στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και κοντά σε εκείνα με την Αρμενία, το Ντοού-Μπεγιαζίτ είναι γνωστό ως συγκοινωνιακός κόμβος. Το κατοικούν Κούρδοι και σε ένα πέρασμα το 2012 διαπίστωσα πως ζει κυρίως από το λαθρεμπόριο, ιδίως των ναρκωτικών, και την πορνεία. Γεμάτη άνδρες του ΡΚΚ και καταδότες της ασφάλειας, η πιο τρομακτική πόλη που γνώρισα συνοψίζει όλα τα κακά της κουρδικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους.

Βρισκόμασταν πια στην μέση του ταξιδιού. Είχαμε ήδη διασχίσει μια φορά ολόκληρη την Μικρά Ασία, από την ασιατική όχθη της Πόλης ως τα σύνορα της Αρμενίας. Ο Μπουλέντ είχε οδηγήσει μονοκοπανιά, δώδεκα ώρες, από την Πόλη στην Σεβάστεια (Σίβας), με τα αριστουργήματα των Σελτζούκων, τις γυναίκες με τα τσαντόρ και τα μπαρ με τις πόρνες. Είχαμε υπομείνει την θρησκοληψία, την κοινωνική καθυστέρηση και το ψύχος – Ιούλιο μήνα – του Έρζουρουμ. Ανάμεσα στις άχαρες οικοδομές του ξετρυπώσαμε ένα ροκ μπαρ που σέρβιρε μπίρα, παρά το Ραμαζάνι και τον μεσαίωνα που έχει πλακώσει την πόλη.

Με δυο λόγια

Λίγα χιλιόμετρα από την εντυπωσιακή σιλουέτα του όρους Αραράτ, το Ντοού-Μπεγιαζίτ είναι κτισμένο κοντά στα σύνορα με το Ιράν και εποπτεύει την κίνηση από και προς την χώρα. Χιλιάδες νεόπλουτοι Ιρανοί το επισκέπτονται για να δοκιμάσουν τα «απαγορευμένα» στην πατρίδα τους: αλκοόλ, πορνεία και, κυρίως, την ελευθερία για τις γυναίκες να κυκλοφορούν με τα μαλλιά ακάλυπτα. Παλιότερα κατοικούνταν από Αρμένιους και Κούρδους. Σήμερα έχουν μείνει οι Κούρδοι, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους συμπαθούντες το PKK και τους ισλαμιστές/εθνικιστές. Για τις αρχές, οι ξένοι που έρχονται στην περιοχή πρέπει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη