Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
women_peshmerga_in_krg_11july2019-4_1.jpg

Η ζωή μιας Πεσμέργκα λοχαγού

Ο Ευάγγελος Αρεταίος ταξίδεψε στο Βόρειο Ιράκ και συνάντησε τη λογαχό Σαϊμά Φαρχάν των Kούρδων μαχητών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Η χειραψία της δυνατή και το πλατύ χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο της. Η Σαϊμά Φαρχάν Ιεφτάχ, λογαχός των δυνάμεων των Πεσμέργκα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, μας υποδέχεται στο γραφείο της, στο στρατόπεδο της μονάδας 51 των Πεσμέργκα, έξω από το Ερμπίλ.

Κάνει πολύ ζέστη, πάνω από 42 βαθμούς, αλλά στο γραφείο της λοχαγού ένα διακριτικό κλιματιστικό δροσίζει τον χώρο. Η στολή της φροντισμένη, όπως και τα χέρια και το μακιγιάζ της. Η επικοινωνία μας άνετη και ευχάριστη. Εκτός από τα αγγλικά και τις δυο κουρδικές γλώσσες του Ιράκ και του Ιράν, η Σαϊμά μιλάει αραβικά και περσικά.

«Πριν τον πόλεμο με το ISIS, η μονάδα μας ήταν υπεύθυνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος γίναμε μάχιμη μονάδα με δυνάμεις στο μέτωπο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πήγα πολλές φορές στο μέτωπο».

Image
women-peshmerga-in-krg-11july2019.jpg

Οι Πεσμέργκα (σημαίνει «εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο») ήταν καθοριστικοί στην ήττα του ISIS στο Ιράκ. Μετά από ηρωικές μάχες και κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από το Ερμπίλ και σταδιακά από όλη την περιοχή. Στις περιοχές των μαχών που δόθηκαν υψώνονται σημαίες του Κουρδιστάν και μνημεία με χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων.

Η λοχαγός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη