Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-kurdistanteliko.jpg
Κούρδισες μαχήτριες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) συγκεντρώνονται στην πλατεία Aλ-Nαΐμ μετά την κατάληψη της Ράκκα από τον ISIS, 19 Οκτωβρίου, 2017. [BULENT KILIC / AFP]

Κουρδιστάν: Και τώρα τι;

Η επέλαση των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών σε περιοχές που έως τώρα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορείου Ιράκ, ισοπεδώνει τις όποιες προσδοκίες για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Παράλληλα αναδεικνύει το Ιράν ως κυρίαρχο παίκτη στην περιοχή.
Κούρδισες μαχήτριες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) συγκεντρώνονται στην πλατεία Aλ-Nαΐμ μετά την κατάληψη της Ράκκα από τον ISIS, 19 Οκτωβρίου, 2017. [BULENT KILIC / AFP]

Μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ένα δημοψήφισμα που έγινε μάλλον για πολιτικούς παρά εθνικούς σκοπούς, η Βαγδάτη προχώρησε σε μια εντυπωσιακή επίδειξη κρατικής και εθνικής ισχύος, η οποία ευνούχισε ουσιαστικά τους Κούρδους της περιοχής καθιστώντας τους βαθιά εξαρτώμενους από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση. Ο ιρακινός στρατός και οι σιιτικές ομάδες κινούνται πλέον πολύ κοντά στα τουρκο-ιρακινά και συρο-ιρακινά σύνορα και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει ουσιαστικά πάρει τον έλεγχο των συνόρων από τους Κούρδους, για πρώτη φορά μετά το 2003, ενώ έχει πια θωρακίσει τον έλεγχο της επί των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, που ήταν μαζί με τα τελωνεία στα σύνορα βασική πηγή εσόδων για τους Κούρδους του Ερμπίλ.

Image
000_tu5sm.jpg
Συγκέντρωση στο Ερμπίλ υπέρ του Μπαρζάνι μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του. [SAFIN HAMED / AFP]

Το ήδη συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του Μασούντ Μπαρζάνι και το Κόμμα της Πατριωτικής Ένωσης (PUK) του πρόσφατα αποθανόντος Τζαλάλ Ταλαμπάνι, ήταν πρόσφορο έδαφος για την εντυπωσιακή επέλαση των ιρακινών και σιιτικών δυνάμεων η οποία έχει οξύνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους.

Η κουρδική ηγεσία του Ερμπίλ δείχνει να κατέθεσε τα όπλα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη