Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cover3b.jpg

Ενθουσιασμός και εφήμερη ενότητα

Με ενθουσιασμό, εθνική υπερηφάνεια και ένα έντονο συναίσθημα ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική, χιλιάδες Κούρδοι στο Ερμπίλ και στις άλλες πόλεις και περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν «ναι» στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Το στοίχημα του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζάνι φαίνεται ότι προς το παρόν πέτυχε καθώς η πρωτοβουλία του να δρομολογήσει το δημοψήφισμα χωρίς να έχει συμβουλευτεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις των Κούρδων, αλλά κυρίως να μην υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις Τουρκίας, Ιράν, Βαγδάτης και διεθνούς κοινότητας συσπείρωσε τις τελευταίες μέρες τους Κούρδους.

Το βράδυ πριν το δημοψήφισμα τα δύο βασικά κόμματα του «Όχι» αναγκάστηκαν να πουν στους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση ενώ το «Ναι» αναμενόταν να πάρει πολύ περισσότερες ψήφους από τις αρχικές εκτιμήσεις στην περιοχή του Σουλεϊμάνιγιε, που ήταν το προπύργιο του «Όχι».

Το ΡΚΚ κυκλοφόρησε εικόνες στο Διαδίκτυο με γκερίλα του που κατευθύνονται στο Κιρκούκ σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια εκεί οι Κούρδοι του Ιράκ ενώ οι διοίκηση των Κούρδων της Συρίας, που πρόσκειται στο ΡΚΚ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Κούρδους του Ιράκ αν απαιτηθεί.

«Ο περισσότερος κόσμος συσπειρώθηκε τελικά και ψήφισε με μοναδικό κριτήριο την κουρδική ανεξαρτησία, ήταν ένα καθήκον όλων μας, ακόμα και αν η πορεία για ανεξαρτησία προβλέπεται μακριά και επίπονη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί που ψήφισαν με μοναδικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη