Η τουρκική εισβολή στη Συρία: Εκατό χρόνια μοναξιάς

Το αίσθημα μιας ιστορικής και τραυματικής μοναξιάς κυριαρχεί όχι μόνο ανάμεσα στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και στην Τουρκία, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Μέλος της οργάνωσης των «μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» ανεμίζει τουρκική σημαία με φόντο τη συριακή πόλη Ras al-Ayn, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα. [Ozan Kose/AFP]

«Οι Αμερικανοί μας πρόδωσαν. Δεν ξέρω τι να κάνω, έχω τους γονείς μου στο χωριό πάνω στα σύνορα. Δεν θέλουν να φύγουν, παρόλο που έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί. Πρέπει να φύγω να πάω να τους πάρω».

Η φωνή του Γιουνές ακούγεται τρομοκρατημένη στο τηλέφωνο. Και άξαφνα τόσο μακρινή, παρόλο που η σύνδεση είναι πολύ καλή. Ο Γιουνές, Κούρδος της Συρίας, ζει ανάμεσα στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ και το Καμισλί, την κεντρική πόλη της κουρδικής επικράτειας της βόρειας Συρίας. Έχει ζήσει τον συριακό εμφύλιο, έχει δραπετεύσει από τον συριακό στρατό, έχει περάσει σύνορα νύχτες. Εκείνο το απόγευμα που μιλήσαμε, αυτός στο Ερμπίλ, εγώ στην Αθήνα, η φωνή του ήταν σαν σπασμένη. Θα έφευγε εκείνο το βράδυ για Καμισλί κι ύστερα για το χωριό των γονιών του. Από εκείνη τη μέρα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, δεν έχω ακόμα νέα του, παρόλο που προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του.

Όλες αυτές τις μέρες δεχόμουν διαρκώς μηνύματα και ειδήσεις από ανθρώπους στη βόρεια Συρία, φωτογραφίες και βίντεο από τους βομβαρδισμούς, παιδιά τραυματισμένα, παιδιά και ενήλικες σκοτωμένους. Και μαζί με όλα αυτά πάντα ερωτήσεις. «Πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Θα κάνει κάτι η Ευρώπη; Θα κάνει κάτι το αμερικανικό Κογκρέσο; Γιατί μας αφήνουν πάλι μόνους μας;».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.