ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Στην Βραζιλία, μιγάδες και μαύροι αποτελούν την πλειονότητα. Παρόλα αυτά, η εξόφθαλμη ανισότητα λευκών και μη λευκών παραμένει και το χρώμα καθορίζει με απόλυτο τρόπο τις ευκαιρίες που παρέχονται στη ζωή.
Πέμπτη 02/07/2020

«Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν την Αστυνομία», μας λέει η Φάραχ Γκρίφιν, πρόεδρος του τμήματος Αφροαμερικανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Columbia, η οποία μας μιλάει για το τι σημαίνει να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ, για την αντίδραση στην εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου, για τις διαδηλώσεις που σαρώνουν την Αμερική, για τα αγάλματα που ανατρέπονται, αλλά και για το «Όσα παίρνει ο άνεμος».
Παρασκευή 19/06/2020

Η έννοια της φυλής είναι ένας μύθος, σύμφωνα με τους βιολόγους και τους ανθρωπολόγους. Την ίδια ώρα όμως, γίνεται αιτία για μια οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα – τουλάχιστον σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Τετάρτη 03/06/2020

Οι αστυνομικοί που πυροβολούν και σκοτώνουν πολίτες (ή τους πατάνε με το γόνατο) καταδικάζονται πολύ σπάνια στις ΗΠΑ. Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει τον ρόλο του επόπτη, δεν λέει σχεδόν τίποτα για τις προφανείς φυλετικές διακρίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας.
Σάββατο 30/05/2020

Στη σκιά της χωματερής της Φυλής, οι Ρομά ζουν μέσα στα σκουπίδια και χάρη σε αυτά. Τώρα όμως, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού, δεν βγαίνουν για να μαζέψουν παλιοσίδερα κι άλλα ανακυκλώσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Προς το παρόν ο δήμος Ασπροπύργου δεν έχει δείξει ενδιαφέρον.
Σάββατο 25/04/2020

Είναι εντάξει να γελάμε με την απεικόνιση του Βαρουφάκη ως Σάιλοκ και με την ταύτιση της ισραηλινής πολιτικής στο Παλαιστινιακό με αυτή των ναζί; Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας εντοπίζει τις ρωγμές μέσα από τις οποίες εισχωρεί ο αντισημιτισμός στην καθημερινότητά μας.
Τρίτη 03/09/2019