Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
28'
Κείμενο:
familybrazil000_1t186u.jpg
Οικογένεια παρακολουθεί διαδήλωση κατά του ρατσισμού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 7 Ιουνίου 2020. [Carl de Souza/AFP]

Είναι η Βραζιλία η «πιο ρατσιστική χώρα του κόσμου»;

Στην Βραζιλία, μιγάδες και μαύροι αποτελούν την πλειονότητα. Παρόλα αυτά, η εξόφθαλμη ανισότητα λευκών και μη λευκών παραμένει και το χρώμα καθορίζει με απόλυτο τρόπο τις ευκαιρίες που παρέχονται στη ζωή.
Οικογένεια παρακολουθεί διαδήλωση κατά του ρατσισμού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 7 Ιουνίου 2020. [Carl de Souza/AFP]

Στην Ελλάδα η συζήτηση για τον ρατσισμό είχε ανέκαθεν σημείο αναφοράς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις εμπειρίες των Αφρο-αμερικανών. Ιδίως μετά την κατάρρευση του απάρτχαϊντ στην Νότια Αφρική, τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ κυριαρχούν απολύτως στην διεθνή συζήτηση περί φυλετικών σχέσεων. Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη ιστορικά πολυφυλετική χώρα όπου ευδοκιμεί ο ρατσισμός. Είναι όμως η μόνη όπου το ζήτημα της δουλείας προκάλεσε τόσο έντονη συζήτηση, φθάνοντας μέχρι και να πυροδοτήσει εμφύλια σύρραξη.

Τα κινήματα των μαύρων και των δικαιωματιστών προκάλεσαν σοβαρή ενδοσκόπηση στην κοινωνία των ΗΠΑ, ξεκινώντας την πρώτη, μετά την κατάργηση της δουλείας, σοβαρή δημόσια διαβούλευση για τον ρατσισμό. Οι πληγές του παρελθόντος –το δουλεμπόριο και η δουλεία των νέγρων, η γενοκτονία των Ινδιάνων, οι φυλετικές διακρίσεις στις νότιες πολιτείες– έχουν συζητηθεί πολύ εκτενέστερα από ό,τι στις άλλες χώρες του Νέου Κόσμου. Ο αμερικανικός κινηματογράφος και οι σειρές έφεραν την σχετική προβληματική στα πέρατα του κόσμου, θέτοντας το μέτρο της δημόσιας συζήτησης και του ακτιβισμού σε κοινωνίες τόσο της Ευρώπης όσο και της Λατινικής Αμερικής.

Το εμβληματικό project «1619» για την ιστορία των μαύρων της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη