Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
XYTA Sifnou
Η πρώτη μέρα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σίφνου, 6 Ιουλίου 2020. [Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας/Eurokinissi] 

Η Οδύσσεια του ΧΥΤΑ Σίφνου

Οι πολλές και δυσώδεις εκκρεμότητες μιας φαινομενικής ιστορίας επιτυχίας.
Η πρώτη μέρα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σίφνου, 6 Ιουλίου 2020. [Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας/Eurokinissi] 

Άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου.

Το παρόν αναδημοσιεύεται με άδεια από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», το νέο εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», που υποστηρίζεται από το inside story. Το project αναδεικνύει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Image
Βιώσιμες Κυκλάδες

Στα χαρτιά, η Σίφνος έχει λύσει το κεντρικό πρόβλημα που μαστίζει πολλά νησιά σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Πριν τριάμισι χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και σταμάτησε η λειτουργία της παρακείμενης παράνομης χωματερής (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ή ΧΑΔΑ, όπως είναι γνωστές αυτές οι κηλίδες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη γλώσσα της γραφειοκρατίας).

Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη – και αρκετά αποκαρδιωτική. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σήμερα χωρίς αδειοδότηση – ένας από τους πολλούς λόγους που περιπλέκουν τη μεταβίβαση της αρμοδιότητάς του στον διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, όπως προβλέπεται για όλα τα νησιά της Περιφέρειας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη