Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
Πισίνα στη Σαντορίνη. [Artiom Vallat/Unsplash]
Πισίνα στη Σαντορίνη. [Artiom Vallat/Unsplash]

Σαντορίνη: Το εργοστάσιο του νερού

Η κατανάλωση του νερού υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας στην κατασκευή ολοένα και περισσότερων μονάδων αφαλάτωσης. Αυτές όμως αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος της ενέργειας για την «παραγωγή» γλυκού νερού.
Πισίνα στη Σαντορίνη. [Artiom Vallat/Unsplash]

Άρθρο του Τάσου Τέλλογλου και της Χαράς Καπότου. 

Αναδημοσιεύεται με άδεια από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», ένα εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», που υποστηρίζεται από το inside story. Το project αναδεικνύει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Image
Βιώσιμες Κυκλάδες

Πριν από μία εβδομάδα αποφασίσθηκε στη Σαντορίνη η αύξηση των τιμολογίων νερού για πρώτη φορά από το 2017 – χωρίς όμως διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων καταναλωτών. Οι αυξήσεις θα καλύψουν την «τρύπα» που δημιούργησε το ενεργειακό κόστος της τελευταίας διετίας στον ισολογισμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, χωρίς ωστόσο να λύσουν το πρόβλημα της διαρκούς πίεσης από την εκτόξευση της ζήτησης.

Image
Έγκριση νεας τιμολογιακης πολιτικης.

Από 891.000 κυβικά το 2012, η κατανάλωση του νερού στο νησί και τη Θηρασιά έφτασε τα 2,074 εκατομμύρια το 2022 και καλπάζει προς τα 3 εκατομμύρια τον χρόνο. Στην Οία πλέον καταναλώνεται το 1/4 της συνολικής ζήτησης: 531.000 λίτρα το 2022, έναντι 168.000 το 2012. Το 2022, χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού, η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη