Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
[Δημήτρης Καραΐσκος]
Λαγκάδι Λιβάδας Τήνου, 2015. [Δημήτρης Καραΐσκος]

Τήνος: Σε υδατικό αδιέξοδο

Η στροφή στις αφαλατώσεις και ο πολλαπλασιασμός των γεωτρήσεων για να εξυπηρετηθούν τουρίστες και πισίνες έχουν βαρύ ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Λαγκάδι Λιβάδας Τήνου, 2015. [Δημήτρης Καραΐσκος]

Άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου.

Το παρόν αναδημοσιεύεται με άδεια από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες», το νέο εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία», που υποστηρίζεται από το inside story. Το project αναδεικνύει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού ως την αλλοίωση του τοπίου και τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες.

Image
Βιώσιμες Κυκλάδες

Ο Διονύσης Δενδρινός κοιτά απογοητευμένος τον εξοπλισμό που διαθέτει για να μετράει την ποιότητα του νερού που φτάνει στο σπίτι του. «Τα τελευταία δέκα χρόνια που το μετράω, η σκληρότητά του είναι σε απαράδεκτα επίπεδα – πλέον δύο φορές πάνω από το επίπεδο του νερού στην Αθήνα», λέει. 

Image
Η φωτογραφία είναι από αλλαγή φίλτρων τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μόλις τρεις μήνες χρήσης (εκτιμώμενη κατανάλωση νερού περίπου 100 κ.μ.). Το δεξί είναι το πρώτο στην ροή του νερού και εξαιτίας της θέσης του συγκρατεί περισσότερα στερεά, εξ ου το σκουρότερο καφέ χρώμα. Το χρώμα των φίλτρων πριν την χρήση τους είναι απόλυτα λευκό.
Η φωτογραφία είναι από αλλαγή φίλτρων στο σπίτι του Δενδρινού τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μόλις τρεις μήνες χρήσης (εκτιμώμενη κατανάλωση νερού περίπου 100 κ.μ.). Το δεξί είναι το πρώτο στη ροή του νερού και εξαιτίας της θέσης του συγκρατεί περισσότερα στερεά, εξ ου το σκουρότερο καφέ χρώμα. Το χρώμα των φίλτρων πριν την χρήση τους είναι απόλυτα λευκό. 

«Επιπλέον, υπάρχει το πρόβλημα της λάσπης, που φαίνεται και από τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε για το νερό που μας παρέχεται από το δίκτυο, τα οποία τα τελευταία δύο-τρία χρόνια πρέπει να τα αλλάζουμε όλο και πιο συχνά. Και φυσικά υπάρχει το θέμα των διακοπών στην υδροδότηση: από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ειδικά φέτος, βιώσαμε πολύωρες διακοπές, σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Ο Διονύσης και η Ελένη Δενδρινού δεν είναι γηγενείς της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη