Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
ce3waterdrilling.jpg
[kimaculla.com]

Ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις βάζουν σε κίνδυνο ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό: το νερό

Αν δεν μπει φρένο στις γεωτρήσεις όπως γίνονται σήμερα, οι συνέπειες για το νερό θα είναι μη αναστρέψιμες. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και για τη γεωργία και για τον τουρισμό, αρκεί να ενδιαφερθούν οι αρχές και ο κόσμος για ένα θέμα που μέχρι σήμερα διαχειριζόμαστε άγαρμπα και αλόγιστα. Γιατί αν σωθεί το πολύτιμο υπόγειο νερό, δεν έχει άλλο – αυτό είναι.
[kimaculla.com]

«Οι γεωτρήσεις είναι σαν τα αυτοκίνητα: φοβερό εργαλείο. Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο όπου μπορείς να αγοράσεις ό,τι αυτοκίνητο θέλεις, να πηγαίνεις παντού και να κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να υπάρχουν κανόνες κυκλοφορίας, άδειες οδήγησης και ασφάλειες. Να σου λένε “ορίστε το αυτοκίνητο, θα κάνει τη δουλειά του, κάνε ό,τι θέλεις με αυτό”. Σκεφτείτε πώς θα ήταν ο κόσμος γύρω σας», μας λέει ο Κωνσταντίνος Χαλικάκης, αναπληρωτής καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν στη Γαλλία, στην προσπάθεια να μας εξηγήσει πόσο επικίνδυνη είναι η αναρχία που επικρατεί στην άντληση υπόγειων υδάτων στην Ελλάδα.

Με δυο λόγια

Η Ελλάδα, όπως όλη η Μεσόγειος, έχει ανάγκη τα υπόγεια νερά για ύδρευση, άρδευση, ακόμα και τον τουρισμό. Είναι όμως στον πάτο της λίστας των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά τη διαχείρισή τους, αφού για δεκαετίες φερόταν – και φέρεται – σαν να είναι ανεξάντλητα. Τις συνέπειες είδαν πρώτες οι περιοχές με εντατικές υδροβόρες καλλιέργειες όπως η Θεσσαλία και ο Αργολικός κάμπος, όπου «μπήκε η θάλασσα» στον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως η υφαλμύριση ή/και εξάντληση των υπόγειων υδάτων απειλεί όλη τη χώρα, διότι ενώ υπάρχει νόμος για τις γεωτρήσεις, που υποτίθεται ότι βάζει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη