Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
ceragua000_1ek9kd.jpg
Ένας άντρας γεμίζει βυτιοφόρο με πόσιμο νερό στο Καράκας της Βενεζουέλας, 13/3/2019. [Yuri Cortez/AFP]

Αγνοούμε την αξία του νερού

Σχεδόν τα πάντα για το νερό είναι ακόμα άγνωστα στους περισσότερους ανθρώπους. Κι αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε γι' αυτό.
Ένας άντρας γεμίζει βυτιοφόρο με πόσιμο νερό στο Καράκας της Βενεζουέλας, 13/3/2019. [Yuri Cortez/AFP]

Ο Ντάνιελ Κάνεμαν, ένας Ισραηλινοαμερικανός ψυχολόγος που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2002, έδωσε μια συνέντευξη πριν από μια δεκαετία στην οποία δήλωσε: «Συνδέουμε την ηγεσία με την αποφασιστικότητα. Αυτή η αντίληψη για την ηγεσία ωθεί τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις αρκετά γρήγορα, για να μη θεωρηθούν διστακτικοί και αναποφάσιστοι».

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις που είναι βιαστικές και ελάχιστα μελετημένες. Σε πολλές περιπτώσεις, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση ανεπαρκή δεδομένα και γνώσεις. Η Ισπανίδα συγγραφέας Μέντσου Γκουτιέρεζ έγραψε στο μυθιστόρημά της Disección de una tormenta (Ανατέμνοντας μια καταιγίδα - 2005): «Καταλήγουμε να σχεδιάζουμε έναν χάρτη όλων όσα μας ενδιαφέρουν και δεν καταλαβαίνουμε, αλλοιώνοντας έτσι το πραγματικό μέγεθος της άγνοιάς μας».

Όλες οι αποφάσεις, λοιπόν, βασίζονται στις προσωπικές αντιλήψεις που έχουμε για την αξία των πραγμάτων, των εμπειριών, των προσδοκιών. Είτε κάτι επιλέγεται, είτε ελαχιστοποιείται, είτε αγνοείται εντελώς, είναι συχνά το αποτέλεσμα της αξίας που αποδίδουμε σε αυτό το πράγμα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την αξία του νερού.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, σχεδόν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη