Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cegravieresrafiasouper.jpg
[easnaxos.com]

Γιατί εξαφανίστηκε η γραβιέρα Νάξου από την αγορά;

Η γραβιέρα Νάξου είναι το πιο εμβληματικό προϊόν του νησιού, μαζί με την πατάτα, με φανατικούς σε όλη τη χώρα. Η εξαφάνισή της από τα ράφια πριν από μερικούς μήνες αποδείχτηκε πως δεν ήταν προσωρινό φαινόμενο, αλλά εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων στην κτηνοτροφία της Νάξου και όχι μόνο.
[easnaxos.com]

Αν ανήκετε στο 1% του πληθυσμού που έχει απαρνηθεί τα ζωικά προϊόντα, το συγκεκριμένο θέμα δεν σας αφορά, τουλάχιστον άμεσα. Αν ανήκετε όμως στο υπόλοιπο 99% του πληθυσμού, όπως η φίλη μου η Κατερίνα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, η αδυναμία σας να βρείτε και να αγοράσετε γραβιέρα Νάξου από τον πάγκο του σούπερ μάρκετ, σας επηρεάζει. Βέβαια, κανείς δεν πέθανε επειδή ένα προϊόν βρέθηκε σε έλλειψη, σταμάτησε η παραγωγή του ή έγινε ασύμμετρα ακριβό.

Όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τις 598 οικογένειες από τη Νάξο, που συνεχίζουν την κτηνοτροφία πηγαίνοντας κόντρα στις σειρήνες του τουρισμού, ζουν από την παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου και άλλων τοπικών παραδοσιακών τυροκομικών και γεωργικών προϊόντων, στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και την οικονομία του νησιού. Για τη Νάξο, όπως λέει στο inside story ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, το 60% της οικονομίας προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Οι 598 κτηνοτρόφοι του νησιού διαχειρίζονται 130.000 αιγοπρόβατα, 8.500 βοειδή εκ των οποίων τα 5.200 είναι αγελάδες, και παράγουν ετησίως περί τους 1.100 τόνους Γραβιέρα Νάξου που το 1996 συμπεριλήφθηκε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη