Γιατί εξαφανίστηκε η γραβιέρα Νάξου από την αγορά;

Η γραβιέρα Νάξου είναι το πιο εμβληματικό προϊόν του νησιού, μαζί με την πατάτα, με φανατικούς σε όλη τη χώρα. Η εξαφάνισή της από τα ράφια πριν από μερικούς μήνες αποδείχτηκε πως δεν ήταν προσωρινό φαινόμενο, αλλά εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων στην κτηνοτροφία της Νάξου και όχι μόνο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[easnaxos.com]

Αν ανήκετε στο 1% του πληθυσμού που έχει απαρνηθεί τα ζωικά προϊόντα, το συγκεκριμένο θέμα δεν σας αφορά, τουλάχιστον άμεσα. Αν ανήκετε όμως στο υπόλοιπο 99% του πληθυσμού, όπως η φίλη μου η Κατερίνα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, η αδυναμία σας να βρείτε και να αγοράσετε γραβιέρα Νάξου από τον πάγκο του σούπερ μάρκετ, σας επηρεάζει. Βέβαια, κανείς δεν πέθανε επειδή ένα προϊόν βρέθηκε σε έλλειψη, σταμάτησε η παραγωγή του ή έγινε ασύμμετρα ακριβό.

Όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τις 598 οικογένειες από τη Νάξο, που συνεχίζουν την κτηνοτροφία πηγαίνοντας κόντρα στις σειρήνες του τουρισμού, ζουν από την παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου και άλλων τοπικών παραδοσιακών τυροκομικών και γεωργικών προϊόντων, στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και την οικονομία του νησιού. Για τη Νάξο, όπως λέει στο inside story ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, το 60% της οικονομίας προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Οι 598 κτηνοτρόφοι του νησιού διαχειρίζονται 130.000 αιγοπρόβατα, 8.500 βοειδή εκ των οποίων τα 5.200 είναι αγελάδες, και παράγουν ετησίως περί τους 1.100 τόνους Γραβιέρα Νάξου που το 1996 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.