Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
dekaetia.jpg

2020s: Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας

Την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, πολλά και κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, όπως επισημαίνουν σχετικές μελέτες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.

Το 2019 μας αποχαιρέτησε, μαζί με τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τη δεκαετία του 2010 γίναμε μάρτυρες όχι μόνο πολλαπλών και εφήμερων τάσεων μόδας και τεχνολογίας, αλλά και ραγδαίων εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οικονομική κρίση, προσφυγικό ζήτημα, Brexit, κλιματική αλλαγή, επίταση κοινωνικών ανισοτήτων, άνοδος ακροδεξιάς και ψηφιακή επανάσταση είναι μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ των ’10s. Κι όλα τούτα σε έναν κόσμο που, μέσω της τεχνολογίας, γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος, ρευστός κι ευμετάβλητος, σε σημείο που ενίοτε ξεπερνά τις δυνατότητές μας για ουσιαστική κατανόηση των όσων εκτυλίσσονται και διακυβεύονται.

Εμείς συγκεντρώσαμε μελέτες και εκθέσεις στην προσπάθειά μας να σκιαγραφήσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα δέκα (και, κατά πάσα πιθανότητα, παραπάνω) χρόνια.

Η ατζέντα και οι στόχοι του ΟΗΕ για το 2030

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι 193 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησαν το ψήφισμα «Αλλάζοντας τον κόσμο μας: Η ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ένα σχέδιο δράσης με θεωρητικό σκοπό την εξασφάλιση της ευημερίας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη