Θεσσαλονίκη: Πώς εξελίσσεται σε πόλη καινοτομίας (Μέρος Α')

Η συμπρωτεύουσα διαθέτει οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες ιδεών και επιχειρηματικούς φορείς, που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Σε αυτά προστίθεται η πολιτική βούληση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Γλυπτό με τίτλο «Ο κόσμος της καινοτομίας» στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, του Παύλου Κουγιουμτζή.

Η χαλαρή παρακολούθηση της πρόσφατης ειδησεογραφίας για τη Θεσσαλονίκη αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη συχνή επανάληψη μίας λέξης: «καινοτομία». Aκούστηκε από τα στόματα φορέων της πόλης, υπουργών της νέας κυβέρνησης και, φυσικά, του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη. Είναι μία λέξη που έχει απασχολήσει τη συμπρωτεύουσα και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το inside story θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη λέξη στο πλαίσιο δύο άρθρων. Σε αυτό, το εισαγωγικό άρθρο, καταπιανόμαστε με τους βασικούς πυλώνες του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το κατά πόσον αυτό έχει διάχυση στην αγορά εργασίας της πόλης και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

Οι «παίκτες» του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ως οικοσύστημα καινοτομίας ορίζεται ένα σύνολο εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη χρήση τους στην οικονομία. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα πανεπιστήμιο, κάποιο ερευνητικό κέντρο, μία τράπεζα ή κάποια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου. Σημαντικό συστατικό ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), δηλαδή επιχειρήσεις που δημιουργούνται από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων, είναι καινοτόμες, καλούνται να δώσουν λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα και έχουν προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.