Θεριεύει ο κυβερνοπόλεμος με φόντο την Ουκρανία

Ο πόλεμος που θα διαδεχόταν μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί το κυρίαρχο, πλην όμως αβέβαιο, σενάριο των ημερών. Με φόντο ωστόσο τη γεωπολιτική ένταση που ανεβαίνει, μαίνεται ένας κυβερνοπόλεμος, που δεν είναι καθόλου καινούριος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στην πόλη Chuguev της Ουκρανίας, στις 10 Φεβρουαρίου 2022. [Sergey Bobok/AFP]

Η υφήλιος ζει, ήδη από πέρυσι, στον ρυθμό μιας επαπειλούμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, με τους Δυτικούς από τη μία πλευρά να βλέπουν τη ρωσική επίθεση να έρχεται από μέρα σε μέρα, τους Ρώσους από την άλλη να διαψεύδουν μεν αλλά να συγκεντρώνουν στρατεύματα πέριξ των ουκρανικών συνόρων σαν να προετοιμάζονται για επίθεση, και τον επικοινωνιακό-πληροφοριακό πόλεμο να γιγαντώνεται.

Εάν πιστέψουμε τα σενάρια πολέμου που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών ως πιθανά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, τότε μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα συνοδευόταν και από παράλληλες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο. Επιχειρήσεις που θα είχαν ως στόχο να «ρίξουν» τα συστήματα (επικοινωνιών κ.ά.) του αντιπάλου, να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία δικτύων (τραπεζικών, ενεργειακών, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης) και υποδομών, και να σπείρουν διχόνοια, ανασφάλεια και ανησυχία δια της παραπληροφόρησης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.