Ρωσία-Ουκρανία: Ο πόλεμος που δεν έγινε, αυτός που συνεχίζεται και οι ανοιχτές πληγές

Ο νέος διευρυμένος πόλεμος που πολλοί φοβούνταν στην ανατολική Ουκρανία τελικώς δεν έγινε, παρά τη στρατιωτική κλιμάκωση των περασμένων μηνών. Τα στρατεύματα μπορεί να αποσύρονται και οι τόνοι να πέφτουν, το τοπίο ωστόσο στην περιοχή παραμένει λίαν εύφλεκτο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Ουκρανός στρατιώτης περπατά σε τάφρο στην πρώτη γραμμή του πυρός ενάντια σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, στο Ντονέτσκ, στις 23 Απριλίου 2021. [Anatolii Stepanov/AFP]

Εάν συγκριθεί με άλλες περιόδους των τελευταίων επτά ετών, το 2020 ήταν μια μάλλον «ήρεμη» χρονιά για την ανατολική Ουκρανία.

Εν μέρει λόγω πανδημίας και εν μέρει λόγω κάποιων διπλωματικών βημάτων προόδου που είχαν προηγηθεί, ο χρόνος θα κυλούσε μέσα σε συνθήκες σχετικής «νηνεμίας». Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021 ωστόσο, και με φόντο την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, η «νηνεμία» έδωσε γρήγορα τη θέση της σε μια νέα καταιγίδα από εκείνες που τείνουν άλλωστε να ξεσπούν σε περιοχές με ανοιχτές πληγές. Και από ανοιχτές πληγές, άλλο τίποτα στην Ανατολική Ουκρανία.

Προτού συνεχίσουμε, θυμίζουμε ένα βασικό στοιχείο αναφορικά με τα δεδομένα επί του εδάφους:

Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει ήδη από τον Μάρτιο του 2014 προσαρτηθεί μονομερώς στη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη διεθνή κοινότητα ωστόσο να εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την εν λόγω προσάρτηση, για την οποίαν έχουν άλλωστε επιβληθεί και δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Τι εστί Ντονμπάς;

Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2014 μαίνεται όμως και ένας άλλος «ουκρανο-ρωσικός» πόλεμος εντός των ουκρανικών συνόρων, στην περιοχή του Ντονμπάς, βορείως της Αζοφικής Θάλασσας, εκεί όπου βρίσκονται οι ουκρανικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 3,6 εκατομμύρια. Ο λόγος για έναν πόλεμο στον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 13.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.