Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
ceheatisland.jpg
Απεικόνιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Πώς θα δροσίσουμε τις πόλεις μας;

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ματθαίος Σανταμούρης ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που χειροτερεύει όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή και απειλεί ακόμα και τη ζωή των κατοίκων στις πόλεις όλου του πλανήτη. Μας μίλησε για την Ελλάδα, τα λάθη που γίνονται και τις δυνατότητες αντίδρασης σε όσα έρχονται.
Απεικόνιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι ακραίοι καύσωνες των τελευταίων ετών, οι οποίοι πλέον είναι απολύτως αναμενόμενοι, γεννούν το ερώτημα εάν οι δήμοι και οι πόλεις της χώρας έχουν οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, αλλά και γενικότερα των υψηλότατων θερμοκρασιών, που κάνουν τη ζωή των πολιτών από δύσκολη έως επικίνδυνη. Απευθύνθηκα σε έναν από τους κατεξοχήν ειδικούς, για να μάθω τι κάνουν ή τι θα μπορούσαν να κάνουν οι πόλεις για να αντιμετωπίσουν το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Ο Ματθαίος Σανταμούρης είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, συγγραφέας εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων και πολλών διεθνών βιβλίων σχετικά με τη θερμική νησίδα, την ηλιακή ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δίδασκε μεταξύ άλλων στo τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ για πολλά χρόνια. Με την ομάδα του στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων εργάζονται για τη θερμική «θωράκιση» μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «τεχνολογίες ανάσχεσης».

Image
santamouris_1176x420_acf_cropped.png
Ο Ματθαίος Σανταμούρης.

IS: Κύριε Σανταμούρη, θα μας εξηγήσετε τι είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη