Πώς θα δροσίσουμε τις πόλεις μας;

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ματθαίος Σανταμούρης ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που χειροτερεύει όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή και απειλεί ακόμα και τη ζωή των κατοίκων στις πόλεις όλου του πλανήτη. Μας μίλησε για την Ελλάδα, τα λάθη που γίνονται και τις δυνατότητες αντίδρασης σε όσα έρχονται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Απεικόνιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι ακραίοι καύσωνες των τελευταίων ετών, οι οποίοι πλέον είναι απολύτως αναμενόμενοι, γεννούν το ερώτημα εάν οι δήμοι και οι πόλεις της χώρας έχουν οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, αλλά και γενικότερα των υψηλότατων θερμοκρασιών, που κάνουν τη ζωή των πολιτών από δύσκολη έως επικίνδυνη. Απευθύνθηκα σε έναν από τους κατεξοχήν ειδικούς, για να μάθω τι κάνουν ή τι θα μπορούσαν να κάνουν οι πόλεις για να αντιμετωπίσουν το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα.

Ο Ματθαίος Σανταμούρης είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, συγγραφέας εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων και πολλών διεθνών βιβλίων σχετικά με τη θερμική νησίδα, την ηλιακή ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δίδασκε μεταξύ άλλων στo τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ για πολλά χρόνια. Με την ομάδα του στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων εργάζονται για τη θερμική «θωράκιση» μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «τεχνολογίες ανάσχεσης».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.