Ο ρωσικός νόμος κατά της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας»

Στη Ρωσία είναι πλέον εκτός νόμου κάθε έκφραση που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ ζωή και κοινότητα, στα μέσα ενημέρωσης, στα δημόσια θεάματα και στο διαδίκτυο. Γιατί τόσο μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ; Και πώς σχετίζεται με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας;
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Η Kamilla Crazy White προετοιμάζεται για drag show σε παμπ στη Μόσχα στις 13 Νοεμβρίου 2022. Τα drag show θεωρούνται πλέον ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα και είναι εκτός νόμου. [ALEXANDER NEMENOV/AFP]

Στις 5 Δεκεμβρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που απαγορεύει την προπαγάνδα για τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις, την επιβολή πληροφοριών γύρω από τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις και την αλλαγή φύλου, κάθε δημόσια έκφραση που σχετίζεται και προωθεί τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις ή προτιμήσεις, καθώς και την αλλαγή φύλου. Όλα αυτά απαγορεύεται να εμφανίζονται στην τηλεόραση, σε διαφημίσεις, σε ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία, περιοδικά, σόσιαλ μίντια, ακόμη και βίντεο γκέιμ.

Η «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» και κάθε δημόσια έκφραση «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων και προτιμήσεων» ήταν ήδη απαγορευμένα για τα παιδιά, με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2013. Με βάση εκείνον τον νόμο είχαν απαγορευτεί, μεταξύ άλλων, οι παρελάσεις Gay Pride στις ρωσικές πόλεις – ώστε οι ανήλικοι να μην έρχονται σε οπτική επαφή με πρόσωπα που έχουν επιλέξει αυτές, που κατά το Κρεμλίνο έχουν «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις και προτιμήσεις». Ο ίδιος νόμος αναφέρεται και στην απαγόρευση της παιδοφιλίας, που εδώ και χρόνια η ρωσική Δούμα ταυτίζει με την ομοφυλοφιλία.

Τι ορίζει, όμως, ο νομοθέτης ως ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα; Αυτό παραμένει σκοπίμως ασαφές. «Ποιος αποφασίζει τι μπορεί να συνιστά προπαγάνδα; Υπάρχει ένα πολύ ευρύ πεδίο εκφράσεων και δραστηριοτήτων που μπορεί να ενοχοποιηθεί, κανείς δεν ξέρει πού θα βάλουν το όριο. Γι αυτό οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να αυτολογοκρίνονται», μας λέει ο Αλεξέι Σεργκέεφ, από την Αγία Πετρούπολη, όπου εργάζεται σε μια οργάνωση για την υποστήριξη των γυναικών που βρίσκονται στη φυλακή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.