Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
ceputinmachismo000_r90go.jpg
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέκαθεν προέβαλλε μια πολύ σεξουαλικοποιημένη εικόνα. Εδώ σε φωτογραφία του 2017 ψαρεύει στη νότια Σιβηρία. [Alexey Nikolsky/AFP]

Ο μισογυνισμός ως εργαλείο στα χέρια των αυταρχικών ηγετών

Οι απολυταρχικοί ηγέτες όχι μόνο καταπιέζουν τις γυναίκες, αλλά και τις χειραγωγούν, για να προωθήσουν τη συντηρητική και σεξιστική ατζέντα τους. Ικανότερος όλων στην εφαρμογή σεξιστικών πολιτικών έχει αποδειχθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέκαθεν προέβαλλε μια πολύ σεξουαλικοποιημένη εικόνα. Εδώ σε φωτογραφία του 2017 ψαρεύει στη νότια Σιβηρία. [Alexey Nikolsky/AFP]

Το 1615, ο Άγγλος δάσκαλος ξιφασκίας και λιβελογράφος Τζόζεφ Σουέτναμ εξέδωσε ένα προκλητικό –και λίαν εξοργιστικό– κείμενο με τον τίτλο «The Arraignment of Women» («Η απαγγελία κατηγορίας στις γυναίκες»). Μέσα σε 10.000 λέξεις ο Σουέτναμ κυριολεκτικά «λούζει» τις γυναίκες με τα πλέον υποτιμητικά και αρνητικά επίθετα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι από τη φύση τους στραβές, πονηρές, δόλιες, και ότι δαγκώνουν χειρότερα ακόμη κι από ένα γέρικο σκυλί ή από έναν πεινασμένο ψύλλο. Οι γυναίκες κατά τον ίδιο ξεπήδησαν από τον διάβολο και είναι η ρίζα όλων των δεινών. Όσο για τις καρδιές τους, «μοιάζουν με ελαφρόπετρες γιατί είναι γεμάτες τρύπες… μοιάζουν όμως και με βαμμένα καράβια, που παρότι είναι όμορφα, περιέχουν μόνο μόλυβδο».

Image
swetnam_the_woman-hater_arraigned_by_women.jpg

Οι απόψεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και οδήγησαν στην έκδοση του θεατρικού έργου «Swetnam the Woman-Hater Arraigned by Women» («Σγουέτναμ ο Μισογύνης εγκαλούμενος από τις γυναίκες», 1620). Τον Σγουέτναμ ενσαρκώνει ο «Μισογύνης», ο οποίος δικάζεται από δικαστήριο γυναικών. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που ο όρος «μισογυνισμός» χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Στην πορεία ο μισογυνισμός ως έννοια αποδόθηκε με διαφορετικούς τρόπους από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη