Ο «λευκός κύκνος» της Μαλαματίνας

Η άνοδος, η πτώση και η επόμενη ημέρα της υπεραιωνόβιας οινοποιίας, που αλλάζει χέρια. Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης και όσα οδήγησαν μέχρι εδώ: οι ενδοοικογενειακές διαμάχες, οι άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, η πλούσια ζωή και τα χαμένα 10 εκατ. ευρώ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Το 2007, έναν χρόνο πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers και μαζί της η παγκόσμια οικονομία, ο στοχαστής Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ διατυπώνει στο βιβλίο The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable τη θεωρία του «μαύρου κύκνου». O ελληνορθόδοξος Λεβαντίνος Νεοϋορκέζος υποστηρίζει ότι, επειδή ορισμένα γεγονότα είναι αδύνατο να προβλεφθούν λόγω της ακραίας σπανιότητάς τους, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να υποθέτουν πάντα ότι ένα συμβάν «μαύρου κύκνου» είναι μια πιθανότητα, και να προσπαθούν να προετοιμαστούν ανάλογα.

Κάτι που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για την περίπτωση της οινοποιίας Μαλαματίνα, την οποία θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με «λευκό κύκνο». Γιατί η κατάρρευση της δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια, το αντίθετο μάλλον: ήταν μια φυσική και προβλέψιμη εξέλιξη σε μια σειρά ατυχών (;) γεγονότων. Η ειρωνεία είναι ότι το 2007, που ο Τάλεμπ διατύπωνε τη θεωρία του, η οινοποιία Μαλαματίνα πετύχαινε τον υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της, που άγγιζε τα 29,2 εκατ. ευρώ.

Τι ακριβώς είναι η ρετσίνα;

Η παραγωγή ρετσίνας γίνεται από την αρχαιότητα ακόμα, όταν η προσθήκη ρητίνης αποσκοπούσε στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού. Αυτό γινόταν με τη σφράγιση των αμφορέων με ρετσίνι από πεύκα. Πριν από την εφεύρεση των στεγανών μπουκαλιών γυαλιού, το οξυγόνο αλλοίωνε τα κρασιά πολύ γρήγορα. Για να στεγανοποιήσουν το στόμιο των αμφορέων, οι αρχαίοι εφηύραν τη χρήση της ρετσίνας, η οποία συγχρόνως εμπλούτιζε με την πάροδο του χρόνου το κρασί με το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αργότερα εφευρέθηκε και η πρακτική της προσθήκης της ρετσίνας στον μούστο για τον αρωματισμό του κρασιού και την καλύτερη συντήρησή του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.