Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cemalamatina2.jpg

Ο «λευκός κύκνος» της Μαλαματίνας

Η άνοδος, η πτώση και η επόμενη ημέρα της υπεραιωνόβιας οινοποιίας, που αλλάζει χέρια. Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης και όσα οδήγησαν μέχρι εδώ: οι ενδοοικογενειακές διαμάχες, οι άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, η πλούσια ζωή και τα χαμένα 10 εκατ. ευρώ.

Το 2007, έναν χρόνο πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers και μαζί της η παγκόσμια οικονομία, ο στοχαστής Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ διατυπώνει στο βιβλίο The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable τη θεωρία του «μαύρου κύκνου». O ελληνορθόδοξος Λεβαντίνος Νεοϋορκέζος υποστηρίζει ότι, επειδή ορισμένα γεγονότα είναι αδύνατο να προβλεφθούν λόγω της ακραίας σπανιότητάς τους, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να υποθέτουν πάντα ότι ένα συμβάν «μαύρου κύκνου» είναι μια πιθανότητα, και να προσπαθούν να προετοιμαστούν ανάλογα.

Κάτι που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για την περίπτωση της οινοποιίας Μαλαματίνα, την οποία θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με «λευκό κύκνο». Γιατί η κατάρρευση της δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια, το αντίθετο μάλλον: ήταν μια φυσική και προβλέψιμη εξέλιξη σε μια σειρά ατυχών (;) γεγονότων. Η ειρωνεία είναι ότι το 2007, που ο Τάλεμπ διατύπωνε τη θεωρία του, η οινοποιία Μαλαματίνα πετύχαινε τον υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της, που άγγιζε τα 29,2 εκατ. ευρώ.

Τι ακριβώς είναι η ρετσίνα;

Η παραγωγή ρετσίνας γίνεται από την αρχαιότητα ακόμα, όταν η προσθήκη ρητίνης αποσκοπούσε στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού. Αυτό γινόταν με τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη