Ίνες Γκάιπελ: Η πρωταθλήτρια, που έγινε εχθρός της Στάζι και φοβάται το σήμερα

Η 3η Οκτωβρίου είναι η μέρα της γερμανικής ενοποίησης και το inside story μιλά με την Ίνες Γκάιπελ, μία από τις πιο γρήγορες γυναίκες στον κόσμο κι ένα από τα χιλιάδες θύματα της Ανατολικής Γερμανίας, για το υποχρεωτικό ντόπινγκ, το κυνηγητό από την Στάζι, τον πατέρα της που ήταν πράκτορας και τη χώρα που «είναι ακόμα εδώ».
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Η Ινές Γκάιπελ δίνει συνέντευξη στο AFP τον Οκτώβριο του 2014. [Odd Andersen/AFP]

Έχω φτάσει στο ραντεβού μας λίγη ώρα νωρίτερα από το κανονισμένο. Είναι μεσημέρι, τέλος Αυγούστου και το θερμόμετρο στο Βερολίνο πλησιάζει τους 30 βαθμούς, αλλά μέσα σε αυτό το καφέ με τα βαριά ξύλινα έπιπλα και την καλόγουστη σκούρα ταπετσαρία, νιώθω σαν να έχω βρει καταφύγιο σε μια ευχάριστα δροσερή σπηλιά. Κάθομαι σε ένα τραπέζι πλάι στο μεγάλο παράθυρο κι έχω μόλις παραγγείλει ένα μπουκάλι παγωμένο νερό, όταν θα διακρίνω στην είσοδο την κομψή φιγούρα της Ίνες Γκάιπελ.

Η ψηλή, ξανθιά Γερμανίδα που κάθεται τώρα απέναντί μου, σε αυτό το καφέ στη συνοικία του Σένεμπεργκ, υπήρξε μια από τις πιο γρήγορες γυναίκες στον κόσμο. Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου της Ανατολικής Γερμανίας και μαζί με τις συναθλήτριές της στην ομάδα SC Motor Jena, σημείωσαν το 1984 παγκόσμιο ρεκόρ στη σκυταλοδρομία 4x100, με χρόνο 42,20''. Η Γκάιπελ είναι επίσης ένα από τα χιλιάδες θύματα του κρατικού συστήματος υποχρεωτικού ντόπινγκ της Λαϊκοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προτού η Στάζι βάλει βίαια τέρμα στην καριέρα της. Αυτά, όμως, η ίδια θα τα μάθαινε πολλά χρόνια μετά από εκείνο το παγκόσμιο ρεκόρ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.