Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cevilnius000_327t2xw.jpg
«Πορεία των μητέρων για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία», στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 6/4/2022. [PETRAS MALUKAS/AFP]

Η θέα στον πόλεμο από μια χώρα της Βαλτικής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά όλους, αλλά τον κατανοούμε ανάλογα με τη θέση μας στον χάρτη. Μια επίσκεψη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι σημαίες της Ουκρανίας ανεμίζουν παντού, λειτουργεί σαν ταχύρρυθμο σεμινάριο στην κοινή μας ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
«Πορεία των μητέρων για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία», στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 6/4/2022. [PETRAS MALUKAS/AFP]

Βαδίζοντας στους δρόμους του Βίλνιους, είναι κυριολεκτικά αδύνατο να στρέψει κανείς το βλέμμα του οπουδήποτε και να μην νιώσει ότι για τους κατοίκους αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι εθνική υπόθεση. Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι κατάστικτη από το μπλε και το κίτρινο, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας που βρίσκεται παντού. Αν δεν κυματίζει μαζί με τη λιθουανική σε κάποιο δημόσιο κτίριο, θα ανεμίζει στα αμέτρητα μικρά μπαλκόνια, έξω από καταστήματα, στα μουσεία.

Στα πολλά καφέ κι εστιατόρια της πόλης, υπάρχουν παντού κουτιά για δωρεές στον αγώνα των Ουκρανών, φυλλάδια οργανώσεων που συγκεντρώνουν χρήματα ή ζητούν εθελοντές· ακόμη και τα λεωφορεία της πόλης πλάι στον προορισμό τους δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

 

 

Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι περισσότεροι από εμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη