Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
ceputin000_1uh6of.jpg
[AFP]

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου για την Ουκρανία

Είναι εύκολο να πέσει κανείς θύμα της προπαγάνδας ενός πολύ καλά λαδωμένου και εκπαιδευμένου μηχανισμού, με προσβάσεις σχεδόν παντού. Άλλο τόσο απλό είναι να την αποδομήσει.
[AFP]

Ένας σύντομος «περίπατος» στο διαδίκτυο αρκεί για να γνωρίσει κανείς τις επίσημες ρωσικές θέσεις περί Ουκρανίας. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «Ρώσοι και Ουκρανοί είναι το ίδιο έθνος». Πάγια θέση του Κρεμλίνου είναι πως η χώρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ρωσικής γης και ιστορίας, το οποίο η Δύση θέλει «να μας υφαρπάξει». Πρόκειται για ένα αφήγημα το οποίο δεν συγκινεί την πλειονότητα των Ουκρανών, παρά μόνον κάποιους από τους ρωσόφωνους κατοίκους της χώρας. Με την συνεχή προβολή του, το Κρεμλίνο αμφισβητεί την «ανάγκη» ύπαρξης χωριστού κράτους στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στην υπό εξέλιξη εισβολή, οι κρατικές αρχές και ο ρωσικός τύπος κάνουν λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση» που έχει στόχο την «αποναζιστικοποίηση» μιας χώρας που διοικείται από «ναζιστές» και «ναρκομανείς». Το Κρεμλίνο επιμένει πως οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας βρίσκονται υπό επίθεση των «ναζιστών Ουκρανών», κάνοντας λόγο άλλοτε για πογκρόμ και άλλοτε για γενοκτονία. Η επέμβαση της Ρωσίας κατέστη αναγκαία, ισχυρίζεται, προκειμένου να αποφευχθεί η εξολόθρευσή τους.

Image
goodbyeukraine000_324c2z4.jpg
Μια γυναίκα αποχαιρετά τους δικούς της, καθώς ένα τρένο με ανθρώπους που εκκενώνονται ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου στις 2 Μαρτίου 2022. [Sergei CHUZAVKOV / AFP]

Οι ρωσικές θέσεις έχουν σημαντικότατη προβολή σε κάποια από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τις επαναλαμβάνουν οι ανταποκριτές τους στην Μόσχα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη