Το ένοχο μυστικό του εμφιαλωμένου νερού

Η βιομηχανία του νερού σε πλαστικό μπουκάλι έδειξε αντοχές εν μέσω πανδημίας και μέχρι το 2028 θα αποτιμάται σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριo δολάρια. Το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον είναι τεράστιο, αλλά η χώρα μας είναι πολύ μπροστά στην κατανάλωσή του και πολύ πίσω στην επιβολή κανόνων περιορισμού της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Thierry ZOCCOLAN/AFP]

Έχετε σκεφτεί πόσες εκατοντάδες και κάποιες φορές ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει ένα μπουκαλάκι νερό, που αγοράζουμε με ευκολία από το περίπτερο, το σούπερ μάρκετ ή καταναλώνουμε –κάποιες φορές με το έτσι θέλω του καταστηματάρχη– σε ένα κατάστημα εστίασης, διότι δεν μας δίνεται η επιλογή του νερού της βρύσης;

Πάρτε για παράδειγμα το νερό Fiji. Το συγκεκριμένο προϊόν, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα σε διάφορες συσκευασίες, για να φτάσει στο σπίτι μας από τα νησιά Φίτζι έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα οποία είναι πολλαπλάσια, αν υπολογίσουμε και την απόσταση που διανύει η πρώτη ύλη της συσκευασίας για να παραχθεί το μπουκαλάκι που περιέχει το προϊόν.

Η ρητίνη PET κατασκευάζεται στην Κίνα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και ρύπανσης των υδάτων, στη συνέχεια αποστέλλεται στα Φίτζι, χυτεύεται σε τετράγωνα μπουκάλια, γεμίζει με αρτεσιανό νερό της περιοχής και εξάγεται σε όλον τον κόσμο. Για την παραγωγή, την εξαγωγή και τη διανομή ενός μπουκαλιού νερού Fiji έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται περίπου 6,74 λίτρα νερού, 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί αυτό το μπουκάλι από ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα από νερό της βρύσης, ενώ κάθε μπουκάλι κοστίζει έως και 2.000 φορές περισσότερο από το νερό της βρύσης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.