Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
chernobyl_greece_ce.jpg

Προπαγάνδα και πληροφόρηση για το Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα του 1986

Η Δανάη Μαραγκουδάκη ανέτρεξε σε αρχεία εφημερίδων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μίλησε με πρωταγωνιστές της περιόδου και τα παρουσιάζει για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν όσοι δεν είχαν γεννηθεί ακόμα τη χρονιά του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος.

«Κάθε ψέμα που λέμε συνεπάγεται ένα χρέος προς την αλήθεια. Αργά ή γρήγορα, αυτό το χρέος θα πληρωθεί», λέει ο καθηγητής Βαλέρι Λεγκάσοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής που ανέλαβε να διαχειριστεί το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την τηλεοπτική σειρά της HBO για το Τσερνόμπιλ, η οποία μάλιστα οδήγησε και σε 40% αύξηση των επισκεπτών στην πόλη Πριπιάτ της Ουκρανίας, που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Το τηλεοπτικό προϊόν βρήκε ευρεία αποδοχή, όχι μόνο από όσους είδαν σε αυτό για άλλη μια φορά το σκληρό πρόσωπο του σοβιετικού κρατικού μηχανισμού, αλλά ακόμα και από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με σεβασμό την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα σίγουρα θυμούνται οι παλιοί (αλλά δεν είχαν γεννηθεί οι νεότεροι) ποια ήταν η στάση του Τύπου αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της εποχής. Από τις φράουλες της ΚΝΕ με τα μπεκερέλ και τον ισορροπιστή Αντρέα Παπανδρέου, μέχρι τις καταγγελίες της ΝΔ και τις διαδηλώσεις της αναρχίας, οι αντιδράσεις αυτές είναι ένα κομμάτι ιστορίας που αν και έχουν περάσει 33 χρόνια προκαλεί ακόμα έντονες συζητήσεις.

26 Απριλίου 1986: Το σημείο μηδέν

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σε μια

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη