Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρθρο αυτό σας το προσφέρει ο συνδρομητής Adam Markakis.

Γίνετε συνδρομητής για να μπορείτε να τα μοιραστείτε και εσείς.

Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Collage

Σπίτια πολύ φθηνά για να είναι αληθινά

Απάτες σε δημοφιλείς πλατφόρμες εύρεσης κατοικίας κυκλοφορούν ευρέως τον τελευταίο χρόνο. Θύματα μας περιγράφουν πώς οδηγήθηκαν να δώσουν χιλιάδες ευρώ για να νοικιάσουν σπίτια που τελικά δεν υπήρχαν.

Διαμέρισμα στην Πλάκα, 60 τμ, επιπλωμένο, με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια, στην τιμή των €460/μήνα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Σίγουρα. Αν όμως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που θα προλάβεις μόνο εσύ; Και αν είναι απλά ένας πολύ καλός άνθρωπος που θέλει να πάει κόντρα στην τρομακτική στεγαστική κρίση και να βοηθήσει κάποιον σαν εσένα; «Ένα μήνυμα θα στείλω, δεν χάνω και τίποτα» μπορεί να σκεφτείς και κάπως έτσι ξεκινάνε οι ιστορίες με απατεώνες, που αποσπούν χρήματα μέσω αγγελιών για ανύπαρκτα διαμερίσματα.

Η «Ιταλίδα γιατρός»

Τέλη του περασμένου Αυγούστου, ψάχνοντας απελπισμένη σε πλατφόρμες αγγελιών (όπως είναι ο Spitogatos και η Χρυσή Ευκαιρία) να νοικιάσω ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, έπεσα πάνω σε ένα ονειρικό σπίτι: ανακαινισμένο, 89 τμ. στον Νέο Κόσμο, στον πρώτο όροφο, με δύο δωμάτια, επιπλωμένο και –το κυριότερο– με όλα τα έξοδα (κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, ίντερνετ) να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Όλα αυτά στην προνομιακή τιμή των €594. Στις φωτογραφίες φαινόταν σαν ένα ευρύχωρο και πολυτελές Airbnb. Τηλέφωνο δεν υπήρχε κι έτσι έστειλα γρήγορα email για να το δω από κοντά. Η υπόθεση βρωμούσε, αλλά «ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να πέτυχες τζάκποτ» σκέφτηκα. Άλλωστε, η απελπισία είχε χτυπήσει κόκκινο καθώς τα διαμερίσματα με ίδια χαρακτηριστικά στην περιοχή, χωρίς έπιπλα και φυσικά χωρίς τους λογαριασμούς πληρωμένους, κυμαίνονταν στην καλύτερη των περιπτώσεων ανάμεσα στα €550 (ισόγεια και ημιυπόγεια) και τα €700 (αν βρίσκονταν σε όροφο και ήταν κατοικήσιμα).

Image
Φωτογραφία από το σαλόνι του υποτιθέμενου σπιτιού στον λόφο Λαμπράκη. Με αντίστροφη αναζήτηση, την ίδια φωτογραφία μπορεί κανείς να βρει για κάποια δωμάτια που λένε ότι ενοικιάζονται στη Γερμανία.
Φωτογραφία από το σαλόνι του υποτιθέμενου σπιτιού στον λόφο Λαμπράκη. Με αντίστροφη αναζήτηση, την ίδια φωτογραφία μπορεί κανείς να βρει για κάποια δωμάτια που λένε ότι ενοικιάζονται στη Γερμανία.

Δεν άργησα να λάβω απάντηση από την ιδιοκτήτρια. Το επόμενο πρωί μου έγραψε η Δρ. Τζουζεπίνα, 58 ετών, γιατρός σε αισθητική κλινική της Ρώμης. Όπως μου εξήγησε αναλυτικά, είχε αγοράσει το σπίτι για τον γιο της, που ζούσε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα επειδή η πρώην κοπέλα του ήταν Ελληνίδα. Ως εκεί όλα καλά· έβγαζαν νόημα.

Image
εμαιλ

Όσο περισσότερα όμως ρωτούσα και όσο πιο επίμονα ζητούσα κάποια βιντεοκλήση προκειμένου να συζητήσουμε τις απορίες μου, τόσο πιο περίεργα φαίνονταν όλα. Η διαδικασία θα διεκπεραιωνόταν μέσω τρίτης πλατφόρμας, του TripAdvisor –μια υπηρεσία που δεν είχα ξανακούσει ότι προσέφερε η συγκεκριμένη πλατφόρμα– και επιπρόσθετα δεν θα είχα την δυνατότητα να δω το σπίτι πριν το νοικιάσω. Μόνο αφότου έκανα τη μεταφορά των χρημάτων, κάποιος «πράκτορας» (agent) της πλατφόρμας θα μπορούσε να μου το δείξει.

Image
εμαιλ

Όταν η «Τζουζεπίνα» μου έστειλε τον σύνδεσμο για να μπορέσω να δω την καταχώρησή της στο TripAdvisor, παρατήρησα πως υπήρχε ο όρος «pre approved», που με παραξένεψε. Πηγαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του TripAdvisor δεν μπορούσα να βρω το κατάλυμά της με το όνομα που εμφανιζόταν στον σύνδεσμο που μου έστειλε. Το ότι ζητούσε δε €1.188 προκαταβολή για ένα σπίτι που δεν θα μπορούσα να δω πριν την κατάθεση των χρημάτων, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο ύποπτα. Όταν άρχισα να ψάχνω για την Ιταλίδα γιατρό στο διαδίκτυο, σύντομα κατάλαβα ότι επρόκειτο για απάτη, κάτι που μου επιβεβαίωσε και το TripAdvisor όταν τους έστειλα τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Image
Στο instagram υπήρχαν δύο προφίλ με το ίδιο όνομα και φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας. Σε αυτό, το αληθινό προφίλ της Ιταλίδας γιατρού, σημειώνει στο βιογραφικό της ότι δεν νοικιάζει κάποιο σπίτι και κάποιος χρησιμοποιεί τα στοιχεία της για να εξαπατήσει ανυποψίαστα θύματα.
Στο instagram υπήρχαν δύο προφίλ με το ίδιο όνομα και φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας. Σε αυτό, το αληθινό προφίλ της Ιταλίδας γιατρού, σημειώνει στο βιογραφικό της ότι δεν νοικιάζει κάποιο σπίτι και κάποιος χρησιμοποιεί τα στοιχεία της για να εξαπατήσει ανυποψίαστα θύματα.

Όπως έμαθα στη συνέχεια –από τον γιο της, που μου απάντησε από το instagram της μητέρας του επειδή η ίδια δεν μιλάει αγγλικά– η Τζουζεπίνα, το πραγματικό πρόσωπο στις φωτογραφίες, άρχισε να λαμβάνει μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο του 2023 από άτομα που προσπαθούσαν να μάθουν αν πράγματι νοίκιαζε κάποιο διαμέρισμα. Περίπου 50 άτομα είχαν στείλει μηνύματα μέσα σε ένα εξάμηνο, από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία. Επιπλέον, τα τηλεφωνήματα που λάμβανε –καθώς είχε τον αριθμό της στο προφίλ της– ήταν καθημερινά και δημιουργούσαν πρόβλημα στη δουλειά της. Η Τζουζεπίνα και ο γιος της έχουν καταλήξει πως οι απατεώνες έκλεψαν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία της ψάχνοντας τυχαία στο Facebook (η ημερομηνία γέννησης που έχουν στην ψεύτικη ταυτότητα που διακινούν μέσω των emails, είναι μια λάθος ημερομηνία γέννησης που έχει βάλει η πραγματική Τζουζεπίνα στο Facebook της). Παρόλο που, όπως μου λέει, έκαναν καταγγελίες στην αστυνομία, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν. Νιώθουν και οι ίδιοι θύματα της κομπίνας.

Η απάντηση του TripAdvisor

«[...] Ως μέτρο ασφαλείας, το Tripadvisor δέχεται πληρωμές μόνο μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή PayPal, ποτέ μέσω τραπεζικού εμβάσματος, Western Union, MoneyGram, Bitcoin ή παρόμοιων υπηρεσιών και μόνο μέσω του δικού μας ιστοτόπου [...]

Εάν έχετε πραγματοποιήσει μια πληρωμή, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών, κατά περίπτωση, το συντομότερο δυνατό για να ανακτήσετε την πληρωμή σας. Σας ζητάμε επίσης να αναφέρετε την υπόθεση αυτή στην αστυνομία.

Θα βοηθήσουμε ευχαρίστως σε τυχόν έρευνες που θα διεξαχθούν από τις αρχές για την επιτυχή επίλυση αυτού του θέματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή κράτηση μέσω του Tripadvisor, παρακαλούμε δείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: www.tripadvisor.com/pages/payment_protection_general.html».

Σύντομα πέτυχα πάλι μία ακόμα περίεργη αγγελία, με μία Ισπανίδα αυτή τη φορά, την οδοντίατρο Μαρία-Έλενα Λόπεζ από τη Βαρκελώνη – μια συμπαθέστατη κυρία, όπως φάνηκε στην (πλαστή) ταυτότητα που μου έστειλε. Νοίκιαζε ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Πλάκα, 60 τμ, επιπλωμένο, με θέση πάρκινγκ και συμπεριλάμβανε στην τιμή των €460 όλα τα έξοδα.

Image
Σπιτι Πλακα
Η φωτογραφία του σπιτιού που «νοίκιαζε» η «Ισπανίδα οδοντίατρος».

Οι όροι της «Ισπανίδας» περί μη επίδειξης του σπιτιού πριν την πληρωμή ήταν ίδιοι· η μόνη διαφορά ήταν πως η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούσε αυτή την φορά ήταν το AirBnB.

Image
anazitisi
Οι φωτογραφίες του σπιτιού της Πλάκας μάλλον προέρχονταν από ένα σπίτι στην Γαλλία, όπως είδα με την αντίστροφη αναζήτηση.

Όπως κατάλαβα μετά από λίγο, βλέποντας αντίστοιχα ρεπορτάζ σε άλλα μέσα (όπως αυτό και αυτό στην Καθημερινή), όλο και περισσότεροι έπεφταν πάνω σε αγγελίες με το ίδιο μοτίβο, αλλά διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Για να αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο οι απατεώνες, σκέφτηκα, θα υπάρχουν άτομα που πέφτουν στην παγίδα τους, αλλιώς γιατί να συνεχίζουν; Πράγματι, η έρευνα απέδωσε καρπούς και κατάφερα να βρω δύο ανθρώπους που υπήρξαν θύματα της συγκεκριμένης απάτης· μου μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η «Γερμανίδα της Κύπρου»

Όταν ο γιος του Κώστα έπρεπε να φύγει εσπευσμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, για δουλειά στην Κύπρο, είχαν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες για να βρουν ένα σπίτι. Άρχισαν να ψάχνουν στις γνωστές ιστοσελίδες με αγγελίες που υπάρχουν και στην Κύπρο, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Η εικόνα της Λευκωσίας ήταν παρόμοια με αυτήν της Αθήνας: λίγα σπίτια, με υψηλά ενοίκια. Για διαμέρισμα ενός δωματίου, με εμβαδό περίπου 50 τμ, οι τιμές κυμαίνονταν στα €600-750. 

Κάποια στιγμή, ανάμεσα στις κουκκίδες στον χάρτη εμφανίστηκε ένα σπίτι με τα χαρακτηριστικά που έψαχναν: επιπλωμένο, ανακαινισμένο, στα 60 τμ, με δραματικά χαμηλή τιμή: στα €310/μήνα. «Όταν βλέπαμε τις εικόνες μάς πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι απάτη. Είχε πολύ ωραίες φωτογραφίες, ήταν εξαιρετικό το διαμέρισμα και πολύ ελκυστική η τιμή του», μου λέει ο Κώστας. Παρά τις αμφιβολίες έστειλαν μήνυμα στον ιδιοκτήτη (στο τηλέφωνο που υπήρχε, κανείς δεν απαντούσε). Στο μεταξύ ένας φίλος του που έμενε στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπήρχε μια πολυκατοικία, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να μπει να δει το σπίτι.

Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ο Κώστας επικοινώνησε με τη Σουζάνε, μια γυναίκα που υποτίθεται ότι είχε φύγει από την Κύπρο και πλέον ζούσε στη Γερμανία. Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαινόταν να είναι η επαγγελματική της και, καθώς υπήρχε το συγκεκριμένο γραφείο, μειώθηκαν οι υποψίες τους. Η διαδικασία που θα ακολουθούσε ο Κώστας, όπως του εξήγησε η «Σουζάνε», θα ήταν μέσω του TripAdvisor και μάλιστα τον ενημέρωσε ότι, εφόσον αναζητούσαν μακροπρόθεσμη ενοικίαση, θα είχαν επιπλέον έκπτωση 20%, αν πλήρωναν εξαρχής για περισσότερους μήνες. Η κράτηση απαιτούσε δύο ενοίκια και μία εγγύηση των €800. Ήθελαν να επωφεληθούν από την έκπτωση, οπότε τελικά πλήρωσαν συνολικά €1.832 για τέσσερις μήνες. Η κατάθεση έγινε σε μια τράπεζα εξωτερικού και σύμφωνα με τις οδηγίες, κάποιες μέρες μετά την πληρωμή –καθώς θα αργούσε η μεταφορά– κάποιος από την εταιρεία θα επικοινωνούσε μαζί τους για να κανονίσουν πότε θα πήγαιναν να δουν το σπίτι και να πάρουν τα κλειδιά. «Αν κάτι δεν είναι όπως σας είπα ή αν αισθάνεστε ότι το διαμέρισμα δεν ανταποκρίνεται στις λεπτομέρειες που σας παρουσίασα, μπορείτε να αρνηθείτε να μείνετε εκεί. Ο διαχειριστής του TripAdvisor θα συμπληρώσει τα έγγραφα επιστροφής χρημάτων και θα λάβετε ολόκληρο το ποσό πίσω (σημειώστε ότι παίρνετε 100% των χρημάτων πίσω, χωρίς φόρους) αμέσως, δεν χρειάζεται να περιμένετε τα χρήματά σας!» σημειωνόταν στο email.

Image
Από το επιβεβαιωτικό email που ήρθε στον Κώστα μετά την πληρωμή.
Από το επιβεβαιωτικό email που ήρθε στον Κώστα μετά την πληρωμή.

«Υπήρχε πάντα ένα ψήγμα αμφιβολίας λόγω της τιμής και πολλές φορές το συζητούσαμε με τον γιο και τη σύζυγό μου, αλλά επειδή δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι είναι απάτη, έλεγε ο ένας στον άλλον ότι “αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία μας”» μου λέει σήμερα ο Κώστας. «Είναι λίγο-πολύ όπως ένα λαχείο. Το αγοράζουμε νομίζοντας ότι εμείς θα κερδίσουμε, αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικά εναντίον μας. Είχε να κάνει περισσότερο με το τι θέλαμε να βλέπουμε σε αυτήν την εικόνα, παρά με το τι πραγματικά βλέπαμε. Όλη η διαδικασία έγινε πολύ γρήγορα γιατί ο γιος μας έπρεπε να φύγει· η πίεση του χρόνου δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Είδαμε άμεση ανταπόκριση όταν επικοινωνήσαμε μέσω email, είδαμε ένα σπίτι που ήταν άμεσα διαθέσιμο για μακροχρόνια ενοικίαση και ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες του γιου μας. Αν κάποιος όμως παρατηρούσε τις διαφορές σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα της περιοχής, τη δυσκολία στην επικοινωνία, το περιβάλλον του Trip Advisor που δεν είχε τις κλασικές υπηρεσίες του (σ.σ.: η σελίδα, όπως ανακάλυψαν εκ των υστέρων, ήταν ψεύτικη), την τράπεζα του εξωτερικού και ότι το όνομα του δικαιούχου στο οποίο έγινε η κατάθεση ήταν διαφορετικό από το όνομα της γυναίκας με την οποίαν επικοινωνούσα, θα είχε τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά εμείς στην ουσία αυθυποβληθήκαμε και είπαμε ότι δεν θα είναι απάτη. Υπό άλλες συνθήκες και με λίγο μεγαλύτερη άνεση χρόνου νομίζω θα παίρναμε άλλες αποφάσεις. Αλλά το πλαίσιο ήταν αυτό για εμάς και τελικά πέσαμε θύματα της πλεκτάνης».

Μετά την πληρωμή δεν υπήρξε καμία επικοινωνία. Κανείς δεν απαντούσε στα email και σύντομα ο Κώστας εντόπισε τις φωτογραφίες του ίδιου σπιτιού τουλάχιστον άλλες τρεις φορές, σε αγγελία σπιτιού που βρισκόταν σε άλλη διεύθυνση. Εκεί βεβαιώθηκε πλέον ότι έπεσε θύμα απάτης. Μετά από επικοινωνία με την τράπεζά του ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσαν να του επιστραφούν τα χρήματα, καθώς είχαν ήδη βγει από τον λογαριασμό του εξωτερικού όπου κατατέθηκαν. Μόλις τακτοποιήθηκε ο γιος του, προχώρησε σε μήνυση αλλά δεν έχει υπάρξει εξέλιξη. Τα χρήματα τα θεωρεί χαμένα και δεν επιθυμεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτό, όμως μοιράζεται μια ανησυχία του: «Όταν επικοινωνήσαμε, ζήτησαν και δικά μας στοιχεία, οπότε στείλαμε φωτοτυπία της ταυτότητας του γιου μου. Κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προσωπικά στοιχεία. Μπορεί με λίγο ψάξιμο να βρουν το προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, πού εργάζεται και να φτιάξουν ένα ψεύτικο email με το οποίο να στήσουν το επόμενο scam. Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ όμως δεν έχω τρόπο να κάνω κάτι».

Image
Οι φωτογραφίες του ίδιου διαμερίσματος σε νέα αγγελία με διαφορετική διεύθυνση, μερικές μέρες μετά την κατάθεση.
Οι φωτογραφίες του ίδιου διαμερίσματος σε νέα αγγελία με διαφορετική διεύθυνση, μερικές μέρες μετά την κατάθεση.

Τι κάνουν οι πλατφόρμες που φιλοξενούν αυτές τις αγγελίες;

Μετά από ένα τέτοιο συμβάν, οι πλατφόρμες εύρεσης σπιτιών δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Όπως μας είπαν, προσπαθούν να δρουν προληπτικά, να βάζουν συγκεκριμένα emails σε μαύρη λίστα και να κατεβάζουν αγγελίες που έχουν ίδιες φωτογραφίες με αυτές μιας καταγεγραμμένης απάτης. Τονίζουν δε ότι το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα δημοσιεύονται με την αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε αγγελιοδότη και ο κάθε επισκέπτης χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες με δική του ευθύνη.

Όταν εγώ επικοινώνησα με την πλατφόρμα της Χρυσής Ευκαιρίας (xe.gr) για όσα διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο, μου απάντησαν γραπτώς ότι: «Οι συγκεκριμένοι αγγελιοδότες έχουν ήδη αποκλειστεί από το σύστημά μας και οι αγγελίες έχουν κατέβει. Φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη από ομάδα ανθρώπων εκτός Ελλάδος, οι οποίοι μέσω ανάρτησης αγγελιών σε διάφορες ιστοσελίδες (μεταξύ των οποίων και στη δική μας) “ψεύτικων” ακινήτων, αποσκοπούν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων ενδιαφερομένων, είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να μάθουν προσωπικά τους στοιχεία ώστε να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές απάτες. Λόγω και της αυξημένης ζήτησης της φοιτητικής περιόδου, το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι πιο συχνό [...] Στις περιπτώσεις εξαπάτησης οι πελάτες/χρήστες θα πρέπει πάντα να απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους με ό,τι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους (αριθμό αγγελιοδότη, αριθμό λογαριασμού κ.λπ.) ώστε να καταγγείλουν το περιστατικό.

[...] Από πλευράς μας φροντίζουμε τα εξής:

  • να υπάρχουν σχετικά άρθρα καθώς και συμβουλές ασφαλείας για την προστασία τόσο των αγγελιοδοτών όσο και των ενδιαφερομένων,
  • να υπάρχει η δυνατότητα “αναφοράς” μιας αγγελίας μέσω της οποίας οι χρήστες της ιστοσελίδας μας μπορούν να μας ενημερώνουν για πιθανά θέματα που μπορεί αυτή να έχει (scam, παραπλανητικές πληροφορίες, λανθασμένη τιμή κ.λπ.),
  • να πραγματοποιούνται καθημερινά ποιοτικοί έλεγχοι στο περιεχόμενό μας,
  • να διαχειριζόμαστε άμεσα όλες τις περιπτώσεις απάτης ώστε να κατεβαίνουν οι αγγελίες και να μπλοκάρονται οι αγγελιοδότες,
  • να συνεργαζόμαστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν απαιτείται.

[...] Φυσικά ο όγκος των αγγελιών είναι τέτοιος που παρά τους καθημερινούς ποιοτικούς ελέγχους, δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα περιστατικά.[...]»

Από την πλευρά του ο CEO της πλατφόρμας Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημείωσε ότι «προσπαθούμε στη σελίδα μας να τονίζουμε σε πολλά σημεία στους χρήστες να μην προκαταβάλλουν χρήματα αν δεν έχουν δει το ακίνητο. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε απάτες αλγοριθμικά, κοιτώντας την τιμή και τα τετραγωνικά ώστε να μην είναι κάτι ακραίο. Αν ας πούμε ένα διαμέρισμα είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, δεν ανεβαίνει αυτόματα και πρέπει να το ελέγξει κάποιο ανθρώπινο μάτι. Γίνονται περίπου 100-150 απόπειρες την εβδομάδα και συνήθως δεν περνάει καμία, αλλά μπορεί να καταφέρουν να περάσουν κάποια αγγελία. Οι scammers έχουν πλέον γίνει ειδικοί. Πληρώνουν κανονικά για να ανεβάσουν αγγελίες ως ιδιώτες, έχουν βρει και κάποιο ελληνικό καρτοτηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν τη διαδικασία που έχουμε με sms. Αν για παράδειγμα το τηλέφωνο είναι πραγματικό, το email δεν είναι σε blacklist –γιατί εμείς τσεκάρουμε και από δικές μας λίστες και τους μπλοκάρουμε– και αλγοριθμικά δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε περνάνε». Αυτό που συμβουλεύει είναι κανείς να μην προπληρώνει για ακίνητο χωρίς να έχει μιλήσει με τον ιδιώτη στο τηλέφωνο και χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι υπάρχει το ακίνητο.

Θα έλεγε κανείς ότι η υπεξαίρεση €2.000 δεν είναι από τις μεγαλύτερες απάτες που κυκλοφορούν, καθώς η Αστυνομία ασχολείται με περιπτώσεις που αφορούν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Τι γίνεται όμως όταν αυτά είναι τα μόνα χρήματα που έχεις στην άκρη για να μετακομίσεις; «Ζεις από τα τιπς στη δουλειά» θα μου πει η Στέλλα, μια 20χρονη κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη που έπεσε μαζί με το αγόρι της θύμα της ίδιας απάτης.

Η «Κύπρια»

Τον Μάρτιο του 2023 η Στέλλα και το αγόρι της έψαχναν να βρουν διαμέρισμα για να μείνουν μαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να είναι κοντά στη δουλειά τους. Στο Marketplace του Facebook είδαν την αγγελία μιας γυναίκας που νοίκιαζε σε πολύ καλή τιμή (€415 με τους λογαριασμούς να συμπεριλαμβάνονται) ένα επιπλωμένο σπίτι πολύ κοντά στο σημείο όπου εργάζονταν. «Περνούσα συχνά από εκεί και κάτι μου έλεγε ότι αυτά τα τόσο ψηλά παράθυρα που φαίνονταν στις φωτογραφίες δεν είχαν καμία σχέση με την πολυκατοικία που έβλεπα μπροστά μου, αλλά σκεφτόμουν ότι μπορεί να κάνω λάθος και το διαμέρισμα να βρίσκεται από την πίσω πλευρά» μου λέει. Είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με την υποτιθέμενη ιδιοκτήτρια, η οποία έλεγε ότι ζούσε στην Κύπρο και δεν μπορούσε να τους δείξει από κοντά το σπίτι. Έτσι η όλη διαδικασία θα γινόταν –για άλλη μια φορά– μέσω του υποτιθέμενου TripAdvisor. Στο μεταξύ τους είχε στείλει την ταυτότητά της και η επικοινωνία τους είχε περάσει από το email στο Whatsapp, σε κυπριακό αριθμό, κάτι που έδινε αληθοφάνεια στην ιστορία. Σε κλήσεις και βιντεοκλήσεις που επεδίωκε η Στέλλα όμως, δεν υπήρχε ανταπόκριση.

«Είχα προαίσθημα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μου το έλεγαν και οι συνάδελφοι στη δουλειά, αλλά το αγόρι μου επέμενε πως ήταν μεγάλη ευκαιρία και έπρεπε να το κάνουμε. Δεν ήθελα να μαλώσω μαζί του και συμφώνησα». Το ποσό που τους ζήτησε να καταθέσουν από την ψεύτικη πλατφόρμα του Trip Advisor ήταν €1.245 για δύο ενοίκια και μία εγγύηση. Τα παιδιά, που είναι παράλληλα φοιτητές και δουλεύουν ως σερβιτόροι για να τα βγάζουν πέρα, περίμεναν να πληρωθούν για να κλείσουν το πολυπόθητο σπίτι. «Την πληρωμή την κάναμε μία εβδομάδα μετά την πρώτη μας επαφή. Βιαστήκαμε να προλάβουμε την ευκαιρία μόλις πληρωθήκαμε και η διαδικασία έγινε πολύ γρήγορα, κάποια στιγμή όσο ήμασταν στη δουλειά. Όταν είδα ότι τα λεφτά πήγαιναν σε τράπεζα του εξωτερικού, λίγο αγχώθηκα».

Το επόμενο στάδιο ήταν να πάνε στο σπίτι για να πάρουν τα κλειδιά, όπως είχαν συνεννοηθεί. Η Στέλλα πήγε με μια φίλη της και περίμενε κάτω από την πολυκατοικία για το ραντεβού. Η ιδιοκτήτρια ήταν άφαντη, ούτε στα τηλέφωνα απαντούσε ούτε στα μηνύματα. «Είδαμε κάποιον να βγαίνει από την πολυκατοικία και μπήκαμε. Πήγαμε στον τρίτο όροφο που υποτίθεται ήταν το διαμέρισμα, χτυπήσαμε στα δύο διαμερίσματα που υπήρχαν. Όταν μας άνοιξαν, τα σπίτια δεν είχαν καμία σχέση με τις φωτογραφίες και κατοικούνταν και τα δύο. Αρχίσαμε να χτυπάμε και στους άλλους ορόφους. Μία κυρία μας διαβεβαίωσε ότι κανένα διαμέρισμα δεν νοικιαζόταν και εκεί κόπηκαν τα πόδια μου. Της έδειξα τις φωτογραφίες και μου είπε ότι κανένα διαμέρισμα δεν είχε τέτοια παράθυρα και πάτωμα. “Νιώθω άσχημα παιδιά, αλλά την έχετε πατήσει. Μας έχουν έρθει και άλλα δύο ζευγάρια που το έπαθαν” είπε. Τότε άρχισα να στέλνω απειλητικά μηνύματα στην υποτιθέμενη ιδιοκτήτρια. Μας είπε ότι μέχρι την επόμενη μέρα θα είχαμε τα λεφτά στον λογαριασμό μας. Φυσικά ποτέ δεν τα έστειλε» εξιστορεί η Στέλλα. Μετά από αυτό, πήγαν με τη φίλη της στο αστυνομικό τμήμα, αλλά τους είπαν ότι τα λεφτά φαίνεται πως είχαν πάει σε ισπανική τράπεζα και επειδή το ποσό ήταν μικρό και δεν είχαν άλλες καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Τι μπορεί να κάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καταγράφονται λιγότερες από 20 υποθέσεις αγγελιών-απατών κάθε χρόνο και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν καταγγέλλουν συχνά αυτά τα περιστατικά. Όπως παρατηρούν, κατά καιρούς οι απατεώνες που ασχολούνται με το phishing μετακινούνται από απάτη σε απάτη ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των πολιτών και η τρέχουσα στεγαστική κρίση δικαιολογεί τις αγγελίες-απάτες. Ακόμη και αν πρόκειται για απόπειρα απάτης, που δεν τελεσφορεί, τονίζουν πως είναι σημαντικό να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά, διότι οι πληροφορίες ομαδοποιούνται και με ό,τι συνεισφέρει ο καθένας γίνεται αποτελεσματικότερα η δουλειά της Αστυνομίας. Σε περιπτώσεις δε που κάποιος πέσει θύμα και πληρώσει (ακόμα και μικρά ποσά) είναι ακόμα πιο σημαντικό να απευθυνθούν στην Αστυνομία, καθώς έτσι μπορούν να καταθέσουν και μήνυση. Σε κάθε περίπτωση, όταν προβεί κάποιος σε καταγγελία, δεν λαμβάνει κάποια απάντηση και δεν ενημερώνεται παρά μόνο αν χρειαστούν διευκρινίσεις ή βρεθούν οι δράστες και ζητήσει ο εισαγγελέας να ενημερωθούν οι πολίτες.

Μπορεί κάποιος να κάνει μια καταγγελία τηλεφωνικά (στην 24ωρη γραμμή 11188) ή διαδικτυακά μέσω email ([email protected]).

«Ένιωσα πολύ χαζή. Αυτό το περιστατικό δεν το μοιράστηκα ποτέ με τους γονείς μου, θα με είχαν βρίσει πολύ άσχημα» μου λέει η Στέλλα. «Τον μήνα που πληρώσαμε το ενοίκιο της απάτης δούλευα χωρίς ρεπό για να μαζέψω χρήματα για τη μετακόμιση. Όταν έγιναν όλα αυτά τρελάθηκα, δεν το πίστευα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απαράδεκτοι. Δεν κάνουν ένα scam που χάνεις 200-300 ευρώ. Μιλάμε για 1.200 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα πληρώναμε το ενοίκιο του σπιτιού μας, λογαριασμούς, σουπερμάρκετ. Για έναν μήνα ζούσαμε ουσιαστικά από τα τιπς και ευτυχώς που είχαμε πολλή δουλειά εκείνον τον μήνα και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να βγάζαμε €25 το άτομο. Αν δεν είχαμε δουλειά, θα την είχαμε πατήσει πολύ άσχημα. Πήραμε ένα μάθημα, τώρα θα είμαστε πιο προσεκτικοί».

Image
κοθκκι
Φωτογραφία από το σπίτι που θα νοίκιαζε η Στέλλα.

Από περιέργεια μπαίνω στις γνωστές πλατφόρμες για να ρίξω μια ματιά στις αγγελίες. Στο Κουκάκι ένα διαμέρισμα τραβάει την προσοχή μου, 70 τμ, δύο δωμάτια, δίπλα στο μετρό, επιπλωμένο και ανακαινισμένο σαν Airbnb, με θέση πάρκινγκ, στα €600 ευρώ, με νερό και ίντερνετ να συμπεριλαμβάνονται. Δεν υπάρχει ο αριθμός τηλεφώνου και στέλνω email. Λίγο αργότερα βρίσκω τις ίδιες φωτογραφίες για ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε ένα νεοκλασικό της Χαλκοκονδύλη, στα €1.900/μήνα. Μπορεί να μην είναι φοιτητική περίοδος, αλλά ακόμα κυκλοφορούν…

Profile picture for user tsaliki
Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ όπου εισήχθη με την ελπίδα να μάθει τι εστί δημοσιογραφία. Τελικά, το μεγαλύτερο σχολείο για εκείνη είναι το inside story από όπου ξεκίνησε με πρακτική. Έχει δουλέψει και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Newsletter
Σάββατο 11.05.2024