Μητέρα της Χρονιάς

Μητέρες της Χρονιάς, χρόνια πολλά! Μια έκθεση στο LENTOS Kunstmuseum Linz προσπάθησε να αποδώσει όλες τις πτυχές της μητρότητας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'
ELINOR CARUCCI, Mother, 2004−2012. [Edwynn Houk Gallery, New York]

Σούπερ μαμά ή άτεκνη; Φαίνεται σχεδόν σαν να μην υπάρχει πια απλός και ξεκάθαρος ορισμός της μητρότητας, σαν το μόνο που να έχει απομείνει να είναι η επιλογή μεταξύ τελειομανίας και παραίτησης. Παρόλα αυτά, η μητρότητα έχει πολλές πτυχές: χαρά, έντονες εμπειρίες, αγάπη, μάθηση, αγαλλίαση, αλλά και άλλες: απογοήτευση, βάρος προσδοκιών, φόβο ανεπάρκειας. Μέχρι το 19ο αιώνα η μητρότητα δεν αμφισβητήθηκε ακόμη κι αν στην πραγματικότητα οι ανταμοιβές της συχνά ήταν πολύ λιγότερες από τις προβολές της εξιδανίκευσής της. Έπρεπε να εμφανιστούν οι πρώτες προοπτικές επαγγελματικών σταδιοδρομιών για γυναίκες για να προταθούν εναλλακτικές της μητρότητας προκειμένου μια γυναίκα να έχει μια ολοκληρωμένη ζωή.

Η εγκυμοσύνη, η γέννηση, η ζωή με παιδιά, η απόφαση να μην κάνεις παιδιά, η πάλη των παιδιών με τις μητέρες τους –όλα τα θέματα βρίσκουν τη θέση τους στην τέχνη. Ούτε χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι τη δεκαετία του 1960 για να δημιουργήσει η φεμινιστική τέχνη ρεαλιστικές απεικονίσεις του ρόλου της μητρότητας. Βρίσκουμε αποδόσεις της κοινωνικής πραγματικότητας και των ατομικών συγκρούσεων των μητέρων ήδη σε έργα των αρχών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση «Mother of the Year, Between Empowerment and Crisis: Images of Motherhood from 1900 to Today» στο LENTOS Kunstmuseum Linz ανέδειξε όχι μόνο τις αλλαγές στα στερεότυπα της μητρότητας από το 1900 έως σήμερα, αλλά και τις αλλαγές στο πρίσμα υπό το οποίο τα παιδιά βλέπουν τις μητέρες τους. Θέτει εν αμφιβόλω τη λογική ωραιοποίησης της σημερινής ζωής και καλλιεργεί την ελπίδα της αλλαγής: όλο και περισσότερες γυναίκες απαρνούνται το συχνά αγχωτικό καθεστώς της καθημερινής ζωής, αρνούμενες να αποδεχθούν τον κόσμο και τη ζωή τους ανάμεσα στην καριέρα, τα παιδιά και την κατανάλωση ως προκαθορισμένη ή θεόσταλτη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.