Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
Κλαδιά δέντρων στην Αθήνα.
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

75.000 δέντρα «θα φυτεύονταν» στην Αθήνα

Τα καλοκαίρια η Αθήνα είναι καμίνι· φταίει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, η απώλεια περιαστικών δασών και η αλλαγή στο κλίμα. Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε δεσμευτεί το 2019 ότι θα φύτευε 75.000 δέντρα, για να της δώσει μία «ανάσα». Η υπόσχεση αποδείχτηκε κούφια.
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Ήταν Απρίλιος του 2019, όταν ο –και τότε– διεκδικητής του Δήμου και νυν Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υποσχόταν μια περισσότερο βιώσιμη και πράσινη πόλη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συμμορφωθεί η Αθήνα με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής. Τότε τόνιζε ότι θα αξιοποιούσε κάθε διαθέσιμο χώρο για τη δημιουργία νέων εστιών πράσινου και τη φύτευση νέων δέντρων. «Για να μιλάμε και με νούμερα» έλεγε χαρακτηριστικά «σχεδιάζουμε την αντικατάσταση και τη φύτευση περίπου 75.000 δέντρων». Όμως, από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια κι ο επίσημος απολογισμός –που ο ίδιος δημοσίευσε– καταγράφει μόλις 4.800 νέα δέντρα – νούμερο που μάλλον είναι κι αυτό ανακριβές.

Η απόκλιση λόγων και έργων είναι ήδη μεγάλη. Υπάρχει όμως, μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μουριές, που κοσμούσαν μερικούς από τους πιο ξεκούραστους δρόμους της Αθήνας, προσβλήθηκαν από ένα εισαγόμενο έντομο (xylotrechus chinensis), υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά και έπρεπε να αντικατασταθούν. Άρα, αν χιλιάδες δέντρα φυτεύτηκαν προς αντικατάσταση των πεθαμένων, πόσα τελικά ήταν τα καινούργια που ενίσχυσαν το πράσινο στην πόλη;

Για να το ξεκαθαρίσουμε, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη