Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cemouries000_32cf897.jpeg
Ξεραμένες μουριές στη Βασιλίσσης Σοφίας. [Ραφαέλλα Μανέλη]

Οι μουριές της Αθήνας παλεύουν με έναν ανυποχώρητο εχθρό

Οι μουριές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δρόμων και της ιστορίας της Αθήνας. Σήμερα όμως, ασθενούν και πεθαίνουν. Δήμοι και επιστήμονες δίνουν μια μάχη με τον χρόνο, που χρειάζεται συνεχή εγρήγορση, λιγότερη γραφειοκρατία και κονδύλια στους σωστούς τομείς.
Ξεραμένες μουριές στη Βασιλίσσης Σοφίας. [Ραφαέλλα Μανέλη]

Εμβληματικά καφενεία μιας άλλης εποχής, ταβέρνες και εστιατόρια της ελληνικής πρωτεύουσας πήραν το όνομά τους από το πλατύφυλλο δέντρο που κοσμεί τους δρόμους της, προδίδοντας μια μακρά ιστορία. Οι μουριές πλαισιώνουν την καμπυλωτή Καλλιδρομίου, τους δρόμους δίπλα από το Χίλτον, τις πολύβουες γειτονιές και τις μεγαλύτερες αρτηρίες, αφού είναι σήμα κατατεθέν της Β. Σοφίας, της Αλεξάνδρας, της Κηφισίας, της Πειραιώς και τόσων ακόμα δρόμων. Φυτεύτηκαν στον Βοτανικό, το Κουκάκι, τους Αμπελόκηπους, τα Σεπόλια, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο και αλλού για να ξεκουράσουν με τη σκιά τους τα θερμά καλοκαίρια της Αθήνας. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία λέει ότι έφτασαν στα μέρη μας από τις χώρες της Ασίας μαζί με τον μεταξοσκώληκα, του οποίου είναι η κύρια τροφή. Όμως, σήμερα που έχουμε ανάγκη περισσότερο πράσινο από ποτέ, οι μουριές της πόλης με το πλούσιο φύλλωμα που σκεπάζει γενναιόδωρα τα πεζοδρόμια, ασθενούν και χάνονται.

Image
305831551_648834593265217_8193148473194130673_n.jpeg
Ξεραμένες μουριές στην Καλλιδρομίου.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο, όλο και περισσότερες εικόνες με ξερές μουριές, πληγωμένα ή κομμένα δέντρα κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο κάνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Κάποιοι υποθέτουν ότι τα δέντρα ξεράθηκαν από την έλλειψη νερού, άλλοι ότι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη