500 εκατομμύρια «ελληνικά» αυγά αγνώστου πατρός

Προτού αποφασίσουμε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, θα πρέπει να μάθουμε ποιανού είναι το αυγό. Από τα 140 αυγά που καταναλώνει ο καθένας μας ετησίως, τα 42 εκτιμάται πως είναι άγνωστης προέλευσης, παρότι αγοράστηκαν ως ελληνικά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[Daniel MIHAILESCU / AFP]

Ο σκανδιναβικός όμιλος Arla Foods, με έδρα τη Δανία, παρέχει τη δυνατότητα στους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα αυγά, που αποτελούν βασικό συστατικό για την παρασκευή γλυκών, αρτοποιημάτων, πρωινών, κλπ. Βασισμένο σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, το σχετικό προϊόν αποτελεί μια εναλλακτική λύση, που προσφέρει παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του αυγού, όπως υποστηρίζει ο όμιλος σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους υπάρχοντες και τους εν δυνάμει πελάτες του. Η πρόταση της Arla για αντικατάσταση των αυγών με μια πρωτεΐνη, ήρθε σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια αγορά αυγών, λόγω της πανδημίας, πιέζεται σημαντικά. Σε αρκετές χώρες καταγράφηκαν ελλείψεις, ενώ οι τιμές σε κάποιες εξ αυτών «πέταξαν» – εν αντιθέσει με το κοτοπουλάκι που δεν μπορεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λόγου χάριν, σύμφωνα με τη Nielsen, οι πωλήσεις αυγών αυξήθηκαν κατά 86% την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Την ίδια περίοδο οι τιμές χονδρικής για 12 μεγάλα αυγά τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 3,09 δολάρια τον Μάρτιο, από 1,03 δολάρια που ήταν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον Μπράιαν Μοσκογκίρι, διευθυντή της εταιρείας αναλύσεων αγοράς Urner Barry.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.