Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cekainotomiathessaloniki.jpg
Γλυπτό με τίτλο «Ο κόσμος της καινοτομίας» στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, του Παύλου Κουγιουμτζή.

Θεσσαλονίκη: Πώς εξελίσσεται σε πόλη καινοτομίας (Μέρος Α')

Η συμπρωτεύουσα διαθέτει οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες ιδεών και επιχειρηματικούς φορείς, που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Σε αυτά προστίθεται η πολιτική βούληση.
Γλυπτό με τίτλο «Ο κόσμος της καινοτομίας» στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, του Παύλου Κουγιουμτζή.

Η χαλαρή παρακολούθηση της πρόσφατης ειδησεογραφίας για τη Θεσσαλονίκη αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη συχνή επανάληψη μίας λέξης: «καινοτομία». Aκούστηκε από τα στόματα φορέων της πόλης, υπουργών της νέας κυβέρνησης και, φυσικά, του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη. Είναι μία λέξη που έχει απασχολήσει τη συμπρωτεύουσα και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το inside story θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη λέξη στο πλαίσιο δύο άρθρων. Σε αυτό, το εισαγωγικό άρθρο, καταπιανόμαστε με τους βασικούς πυλώνες του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το κατά πόσον αυτό έχει διάχυση στην αγορά εργασίας της πόλης και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

Οι «παίκτες» του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ως οικοσύστημα καινοτομίας ορίζεται ένα σύνολο εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη χρήση τους στην οικονομία. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα πανεπιστήμιο, κάποιο ερευνητικό κέντρο, μία τράπεζα ή κάποια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου. Σημαντικό συστατικό ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), δηλαδή επιχειρήσεις που δημιουργούνται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη