Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cerightputin000_9vb6ky.jpg
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. [Yevgeny Biyatov/AFP]

Υπάρχουν κυρώσεις που μπορούν να σταματήσουν τη Ρωσία;

Η Δύση δεν θέλει να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Αρκούν όμως οι οικονομικές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη ρωσική αρκούδα; Η εμπειρία της προηγούμενης ρωσο-ουκρανικής σύρραξης το 2014 μπορεί να είναι ενδεικτική.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. [Yevgeny Biyatov/AFP]

O πρόεδρος Πούτιν θα απευθυνθεί σήμερα σε μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το «μεγάλο κεφάλαιο» μιας χώρας που του είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Δυτική Ευρώπη, εξαιτίας των παραδοσιακών δεσμών τόσο της ιταλικής ενεργειακής οικονομίας με την Gazprom, όσο και ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Ιταλίας με τη Ρωσία. Η ομιλία του μέσω διαδικτύου γίνεται την ώρα που η Μόσχα ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες των κινήσεών της στην Ουκρανία και ενώ η Ευρώπη δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το ποια θα είναι η δική της αντίδραση, εάν η Ρωσία περάσει τον Ρουβίκωνα.

Ποιες κυρώσεις; Το αέριο

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν μια πρώτη συζήτηση της κατάστασης στην Ουκρανία και αποφάσισαν να δώσουν στο Κίεβο ένα γενναίο οικονομικό πακέτο βοήθειας, θεωρώντας πιο πιθανή από τον πόλεμο μια ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης στην Ουκρανία εξαιτίας της ακρίβειας (και της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει όλες τις χώρες που κάποτε ανήκαν στην ΕΣΣΔ). Η ΕΕ μάλλον φοβάται να κοιτάξει τη ρωσική απειλή στα μάτια, καθώς εξαρτάται για την κάλυψη περίπου των μισών ενεργειακών της αναγκών από το ρωσικό αέριο. Οι τιμές του φυσικού αερίου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη