Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
cezagrebiodium000_324e4p4.jpg
«Δεν έχουμε δισκία ιωδίου» γράφει πινακίδα σε φαρμακείο στο Ζάγκρεμπ στις 3 Μαρτίου 2022, αφότου οι κάτοικοι αγόρασαν όλο το ιώδιο μετά την ομιλία του Πούτιν για τα πυρηνικά. [Denis Lovrovic/AFP]

Υπάρχει κίνδυνος να στραφεί η Ρωσία στο πυρηνικό της οπλοστάσιο;

Ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται στη ρωσική πολεμική στρατηγική. Ρόλο όμως θα παίξουν και οι σημερινές συνθήκες και η πρόσληψή τους από τον Πούτιν και τη ρωσική ελίτ.
«Δεν έχουμε δισκία ιωδίου» γράφει πινακίδα σε φαρμακείο στο Ζάγκρεμπ στις 3 Μαρτίου 2022, αφότου οι κάτοικοι αγόρασαν όλο το ιώδιο μετά την ομιλία του Πούτιν για τα πυρηνικά. [Denis Lovrovic/AFP]

Είναι ο ηγέτης της Ρωσίας κάποιος που θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς να προβληματιστεί ιδιαίτερα; Σχετικά με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε μερικά πολύ βαριά υπονοούμενα, ότι είναι έτοιμος να διασχίσει αυτόν τον στρατηγικό Ρουβίκωνα.

Λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία συμμετείχαν σε πυρηνικά γυμνάσια. Ανακοινώνοντας την ίδια την εισβολή, ο Πούτιν αναφέρθηκε με έμφαση στη θέση της Ρωσίας ως «μίας από τις ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο». Ο ρώσος πρόεδρος φάνηκε να επιφυλάσσει την πυρηνική επιλογή ως απάντηση σε μια «άμεση επίθεση κατά της χώρας μας».

Προειδοποίησε όμως δυσοίωνα ότι όσοι προσπαθήσουν «να μας εμποδίσουν» στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία». Υπήρξαν φόβοι πως η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να λάβει προληπτικά μέτρα. Στην ομιλία του προς τον ρωσικό λαό στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν άφησε επίσης να εννοηθεί –ψευδώς– ότι η ουκρανική ηγεσία επιδιώκει να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.

 

 

Οι ανησυχίες για τις προθέσεις του Πούτιν αυξήθηκαν περαιτέρω λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι πυρηνικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη